El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va anunciar ahir que la Generalitat negocia entrar, a través del holding d'inversions Avançsa, en el capital de diverses indústries en crisi, entre les quals destaquen les del sector de l'automoció.

Segons va indicar Josep Huguet en declaracions a TV3, l'operació que estudia el Govern català segueix el patró adoptat amb Comforsa, propietat de la Generalitat i a la qual injectaran entre 4 i 6 milions d'euros a través d'una ampliació de capital. En aquest sentit, Huguet va recordar sobre aquesta empresa que des dels anys 80 les seves vendes han crescut un 85 per cent i ha duplicat la plantilla, i malgrat això, va explicar, la crisi econòmica ara també l'amenaça, "però és l'exemple del que s'estudia fer amb una trentena de pimes catalanes durant l'any que ve".

Possible solució per a Aconda

Entre les pimes catalanes que necessita una important injecció de capital és Aconda, que disposa d'una planta a Flaçà. El secretari d'Indústria de la Generalitat, Antoni Soy, van assegurar als representants dels treballadors que estan disposats a donar un cop de mà a la companyia, sempre que presentin un pla de viabilitat, que la companyia està ultimant.

La paperera catalana necessita uns 8 milions d'euros per garantir la seva continuïtat, 7 dels quals a curt termini per tal de comprar matèria primera.

"No donar xecs en blanc"

Huguet va matisar, això no obstant, que el que la Generalitat projecta "no és donar xecs en blanc per salvar negocis en risc", sinó "invertir en projectes de reconversió i reindustrialització de sectors i empreses considerats estratègics".

Per aquest motiu, va dir que veuria amb bons ulls "comprar accions de les empreses automobilístiques amb dificultats i formar societats de capital mixt per a centres d'investigació a les factories instal·lades a Catalunya".

Segons el conseller, el pla del seu departament no passa per limitar-se a injectar diners a fi d'ajudar a aquestes empreses, "entre d'altres coses perquè això la UE ho prohibeix". En la mateixa línia que Huguet, el líder del seu partit, Joan Puigcercós, va afirmar ahir a Madrid, que no creu que sigui "cap ?barbaritat pensar, després del que s'ha vist, en la participació (en el ?capital d'indústries com Nissan), encara que sigui amb una acció d'or de les administracions en els nuclis durs de decisió de sectors estratègics".