A partir de 2010, l'entitats financeres podrien estar obligades a informar d'aquelles operacions en efectiu que superin els 3.000 euros. Així ho va anunciar ahir el director general de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària (AEAT), Luis Pedroche, a la presentació del nou pla contra el frau fiscal.

Aquesta nova obligació de subministrament d'informació per part de bancs i caixes forma part del nou pla contra el frau fiscal, dissenyat per Hisenda i que suposa una actualització del pla anterior. Fins ara, les entitats financeres tenen l'obligació d'informar Hisenda d'aquelles operacions efectuades amb xecs per imports superiors 3.000 euros, així com d'aquelles operacions en efectiu que sobrepassin els 100.000 euros

Aquesta mesura, encara en negociació, implicarà la revisió i modificació del reglament de l'aplicació de tributs, un dels quatre reglaments que desenvolupen la Llei Tributària. Segons va precisar Pedroche, la mesura s'aprovarà al llarg de 2009 i s'aplicarà en les operacions que es realitzin a partir de 2010.

Per millorar el compliment voluntari d'aquesta mesura, Hisenda crearà un nou marc de relació amb els grans contribuents, que suposen el 40% del total i realitzen les operacions més complexes. Amb això, Hisenda pretén construir un nou enfocament de relació, establir un marc de confiança i transparència i millorar el coneixement dels riscos fiscals reals prevenint la planificació fiscal abusiva.

A més, l'Agència Tributària agilitarà la resolució d'incompliments tributaris involuntaris de menor entitat, resolent les incidències menors que endarrereixen les devolucions de l'IRPF i creant un nou sistema de relació amb els clients que permeti comunicar ràpidament les incidències, oferir la possibilitat d'acceptar les modificacions i tornar les quantitats resultants sense conseqüències sancionadores.

Control a les duanes

Pedroche va anunciar també que Hisenda reforçarà els mecanismes de control de les duanes i investigarà les llicències d'importacions, com a mesura addicional ontra l'economia submergida.