Al llarg del matí s'ha discutit sobre com les empreses han d'afrontar el futur una vegada superada la crisi, que segons els experts, la financera hauria d'acabar el primer trimestre del 2009, l'econòmica al 2010 i la immobiliària d'aquí dos anys o més. Si bé, s'ha dit que no existien fórmules màgiques, s'ha apostat per obrir les empreses al mercat internacional, per la innovació i per la preparació tecnològica.

Aquest ha estat l'argument principal de la conferència del director general d'ESADE Business School, Carlos Losada, qui ha defensat l'obertura de les empreses al mercat internacional, la innovació i la inversió en tecnologia com a actius principals perquè les empreses puguin superar l'actual situació de recessió econòmica. Al seu entendre, una vegada passada la crisi, hi haurà més competència internacional que obligarà molts empresaris a diversificar els seus mercats. Losada també ha demanat una reforma del mercat laboral, encara pendent, ha dit, a l'estil dels països nòrdics, per tal de garantir que les empreses siguin viables en moments de crisi i que al treballador no li suposi un daltabaix el seu acomiadament ja que pot disposar d'una gran cobertura per part de l'Estat a través de polítiques de formació. Carlos Losada ha posat com a exemple de les seves explicacions Suïssa i Dinamarca, país aquest darrer on l'acomiadament és lliure.

Durant el fòrum també han intervingut el sotsdirector general de 'la Caixa' i professor de l'IESE Business School, Jordi Gual, amb la seva conferència 'Perspectives econòmiques en un entorn nou i desconegut' i ha tingut la tertúlia 'Visions empresarials del moment: com convertir la crisi en oportunitat'. La trobada l'ha clausurat l'ex-seleccionador nacional de bàsquet i autor del llibre 'Entrenar el éxito', Pepu Hernández, amb la conferència 'Com prendre les millors decisions en un entorn de molt alta pressió'.