El Fons d'Adquisició d'Actius Financers, amb càrrec al Tresor Públic, va adjudicar ahir en la seva primera subhasta 2.115 milions, el 42,3% del total de 5.000 milions disponibles, a 23 entitats financeres perquè incentivin la concessió del crèdit a empreses i famílies.

En la subhasta d'ahir, en la que les entitats van sol·licitar 4.562 milions, el fons va comprar els actius als bancs i caixes en operacions de compravenda dobles, és a dir, amb pacte de recompra a un interès marginal del 3,150 per cent -del 3,339 per cent de mitjana-, i amb un termini de venciment de dos anys.

Segons va informar el Ministeri d'Economia, durant els dos primers dies d'aquesta setmana, 28 entitats financeres -entre les que hi pot haver bancs, caixes d'estalvis, cooperatives de crèdit i establiments financers de crèdit- van presentar 70 ofertes per participar en la subhasta i van sol·licitar 4.562 milions d'euros del màxim de 5.000 milions d'euros disponibles en la licitació.

No obstant això, després que els tècnics del Tresor, el Banc d'Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) estudiessin les 70 ofertes, el Comitè Executiu del fons va acceptar 51 d'elles de 23 entitats a les quals va adjudicar en conjunt 2.115 milions, el 46,31 per cent del total sol·licitat.

En la licitació, el fons va adquirir temporalment a més de cèdules hipotecàries i bons de titularització d'actius, bons de titularització hipotecària, que estiguessin abonats per crèdits concedits a particulars, empreses i entitats no financeres. El fons només va acceptar els actius de les entitats emesos després de l'1 d'agost de 2007 i amb la qualificació "doble A" o similar.

Bancaja i La Caixa són les dues entitats que han fet pública la seva participació en la subhasta, si bé la caixa catalana no va resultar finalment una de les adjudicatàries. Fins d'aquí a quatre mesos no es coneixeran totes les entitats que hi han acudit en el transcurs d'una comparaixença del ministre Solbes al Congrés.

Segons va explicar recentment el secretari d'estat d'Economia, David Vegara, la creació del fons respon a l'escassetat de finançament interbancari que, en impedir a les entitats de crèdit finançar-se en els mercats de capitals, ha desaccelerat "significativament" l'oferta de crèdit a empreses i famílies.