La reforma de la Política Agrícola Comuna (PAC) aprovada ahir suavitza les intencions inicials de la Comissió Europea però no convenç tothom, ja que mentre que el Govern està satisfet per les millores, el sector es mostra "desolat" i ho considera una retallada de les ajudes agrícoles. Els ministres d'Agricultura de la Unió Europea (UE) van aprovar ahir, després d'un any de negociació i 18 hores de Consell, una reforma de la PAC que preveu reduir el 10 per cent les ajudes directes i els augments revisables de les quotes lleteres.

La reforma incrementa la reducció de subvencions als productors que perceben més de 5.000 euros, de manera que la rebaixa arribi al 10 per cent el 2012, i inclou una pujada anual de l'1 per cent de les quotes làcties que podrà modificar-se segons l'evolució del mercat.

La ministra de Medi Ambient i Medi Rural, Elena Espinosa, va manifestar que la reforma aprovada és "satisfactòria" perquè recull la majoria de les demandes espanyoles i inclou "ajustos" que donaran "estabilitat" als pagesos espanyols fins a 2013.

Va explicar que l'increment de la modulació fins al 10% només afectarà un 23% dels pagesos espanyols i suposarà uns 163 milions d'euros respecte als 5.100 milions que obté Espanya en ajudes directes, amb el que "no tindrà un impacte real en la renda del sector".

En el sector lacti, Espinosa va subratllar les clàusules de revisió dels increments de les quotes, segons les quals es revisaran el 2010 i 2012 en funció de l'evolució del mercat i permetran una adaptació als ramaders amb vista a la desaparició d'aquestes quotes el 2015.

Ramaders i indústria consideren que la reforma de la PAC, que suposa el fi del règim de quotes làcties el 2015 i increments lineals de quota de l'1 per cent en el pròxim lustre, agreujarà les diferències competitives d'Espanya enfront d'altres productors comunitaris. La reforma aprovada dóna per fet que el 2015 desapareixerà el règim de quotes làcties i per preparar el sector a posicionar-se fixa un increment lineal de quota de l'1 per cent a l'any per a les campanyes 2009, 2010, 2011, 2012 i 2013.