El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va destcar ahir que la petroliera russa Lukoil, que negocia l'adquisició d'un 30 per cent de Repsol YPF, és una companyia privada i que el seu accionista majoritari (20 per cent) és la companyia nord-americana ConocoPhilips.

Zapatero va assenyalar que l'Executiu "entén que és bo" que Repsol YPF tingui "bandera espanyola", però ha de ser respectuós amb els interessos de la petroliera hispanoargentina i les possibles negociacions per a la incorporació de nous socis.

No obstant això, va indicar que el Govern vetllarà perquè l'eventual operació doni un "resultat favorable per als interessos estratègics d'Espanya i d'una companyia com Repsol YPF".

En aquest mateix sentit, el ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, Miguel Sebastián va destacar el caràcter estratègic de Repsol, "tant directament com indirectament, per la seva important participació en Gas Natural", de la qual controla el 30,8 per cent del seu capital. El ministre va precisar que el Govern té "un gran respecte pel mercat i els accionistes" encara que ha de "defensar els interessos d'Espanya" i intentarà aconseguir que Repsol segueixi sent "independent i espanyola".Criteria podria vendre la seva participació en la petroliera.

Criteria admet contactes

De la seva banda, Criteria va reconèixer l'existència de "contactes informals" per vendre "tota o part de la participació" del hòlding de La Caixa en Repsol, segons un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). No obstant això, assenyalen que "fins ara només han existit contactes informals sense que, fins al dia d'avui, s'hagi rebut cap oferta concreta".

El comunicat es feia públic després que trascendís que Lukoil, la major petroliera privada russa, negocia la compra de la participació del 20% que la constructora Sacyr té en Repsol-YPF i que estudiava adquirir un paquet addicional del 9,9%. De portar-se a terme aquesta operació, Lukoil es convertiria en el primer accionista de la petroliera que presideix Antoni Brufau.

El CNI va advertir el Govern

Un informe del CNI -servei d'intel·ligència espanyol- datat el passat mes d'octubre alertava a l'Executiu de Zapatero que el Govern rus ha disenyat un pla per "monopolitzar l'accés del subministre energètic a Europa" a través d'empreses russes. L'informe, revelat ahir per La Sexta, ja recollia la possibilitat d'una important operació per a què Lukoil desembarqués a Espanya.

La setmana passada el vicepresident rus, Alexander Zhukov, també va assenyalar que la russa Gazprom -té part de capital públic- estava interessada en el paquet accionarial de Sacyr a Repsol, tot i que la gasista va acabar desmentint aquest interès.