La Caixa i l'asseguradora Mutua Madrileña, que controlen el 12,68 i el 2 per cent de Repsol YPF, respectivament, vendran les seves participacions a Lukoil si Sacyr i la petroliera russa arriben a un acord sobre el 20 per cent de la petroliera hispanoargentina propietat de la constructora.

La petroliera russa ha sondejat les entitats finançadores de Sacyr sobre la possibilitat que li prestin 5.200 milions d'euros per pagar la seva entrada a Repsol YPF, el mateix import que van concedir a la constructora per comprar la seva participació el 2006.

Els bancs es van reunir ahir amb Lukoil i li han exigit que, a més de posar com a garantia les pròpies accions de Repsol YPF, en presenti altres d'addicionals de primer nivell. En el seu moment, la constructora va posar com a garantia addicional les accions de Testa Immobiliària.

La reunió entre els bancs i Lukoil va ser avançada per La Caixa en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en el qual a més mostrava la seva disposició a vendre part del paquet que manté a Repsol YPF a través de Criteria (9,1 per cent) i Repinves (6,1 per cent, compartit amb Caixa Catalunya) si la russa i Sacyr arriben a un acord.

La Mutua Madrileña, que és accionista de la constructora (5 per cent) i té un 2 per cent de Repsol YPF, també estaria disposada a vendre si hi ha un pacte, encara que exigiria un preu mínim de 27 euros per títol, van dir a Efe fonts del mercat pròximes a l'operació.

Lukoil vol aconseguir un 29,9 per cent de Repsol YPF, encara que oficialment ha declinat pronunciar-se sobre l'operació.

Total i Royal Dutch Shell, companyies que també han sonat com a possibles candidats per quedar-se la participació de Sacyr, tampoc van voler fer comentaris sobre l'operació.

A final de 2006, Sacyr va comprar un 20 per cent de Repsol YPF amb un préstec avalat amb els títols de la petroliera. El mecanisme dissenyat en el crèdit estipulava que si les accions cauen per sota del llindar pactat amb la banca, s'haurien d'aportar garanties addicionals.

Això l'ha obligat a aportar títols de Testa, la seva filial patrimonial, però si els títols de Repsol baixen de 12 euros abans del 28 de desembre o si cauen per sota dels 14 euros a partir d'aquesta data, Sacyr haurà de fer noves aportacions.

En l'àmbit polític, la vicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega, va insistir que es tracta d'una operació de companyies privades, encara que va puntualitzar que desitja que Repsol YPF continuï "dirigida per espanyols" i amb un pla industrial "positiu per a l'interès estratègic de la garantia de subministrament".

L'entrada de la companyia russa a Repsol continua provocant recels en l'oposició. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va afirmar que Lukoil procedeix d'un país en el qual "els processos d'intervenció dels mercats", així com el funcionament de l'economia de mercat són "dubtosos".