Lukoil és un imperi crescut al compte del seu principal propietari i president, el multimilionari Vaguit Alekpérov. El magnat, de 58 anys, posseeix directament o indirectament el 20% de les accions de Lukoil, empresa que l´any passat va extreure 96,645 milions de tones cru.

Oriünd de l´Azerbaidjan, antiga república soviètica la principal riquesa de la qual és precisament el petroli, Alekpérov va començar com operador de perforadores en el mar Caspi i va arribar a ser, el 1990, viceministre de la Indústria Petroliera de la Unió Soviètica.

Mesos abans de la desintegració de l´URSS, el Govern soviètic va crear la petroliera estatal Lukoil, que després de la caiguda del comunisme, a començaments dels anys 90, va ser privatitzada.

Segons la revista Forbes, la fortuna personal d´Alekpérov se situa en uns 13.000 milions de dòlars, el que el situa com el 56è home més ric del món. Leonid Fédun, vicepresident de la firma, controla el 10% de les accions, el que els confereix als dos directius el control de l´empresa, en la que la nord-americana ConocoPhillips té el 20% dels títols.

Lukoil és la major petroliera privada de Rússia i la segona del món quant a les reserves comprovades de cru i gas, després de la nordamericana ExxonMobil.

La companyia russa extreu un 2,3% del petroli mundial principalment a Sibèria occidental, i també al Kazakhstan, Egipte, l´Azerbaidjan, l´Aràbia Saudita, Veneçuela, Colòmbia, l´Iraq i l´Uzbekistan, entre d´altres països. Des de 2005 és també un important operadora de gas natural.