França i Alemanya estan decidides a defensar la indústria de l'automòbil, va declarar ahir el president gal, Nicolas Sarkozy, en una roda de premsa conjunta amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, al final d'una reunió entre tots dos que va precedir al Consell de Ministres francoalemany.

«No deixarem caure la indústria de l'automòbil», va assegurar Sarkozy, qui va confirmar la voluntat dels dos països d'«ajudar a la indústria europea i principalment» la de l'automòbil.

El cap d'Estat francès va assegurar que una «economia moderna» no se sosté exclusivament en «finances i serveis» i va esmentar la possibilitat d'utilitzar «mesures fiscals» per a rellançar el sector.

Europa no es pot trobar «en una situació amb un règim d'ajudes d'Estat que ens imposi no ajudar als nostres fabricants d'automòbils europeus i, al mateix temps, posar-los obligacions suplementàries per fabricar vehicles nets», mentre els nord-americans llancen un pla d'ajudes de 25.000 milions de dòlars als seus tres gegants de l 'automoció.

Sarkozy va anunciar el mes d'octubre passat un pla governamental de 400 milions d'euros en els quatre pròxims anys destinat al desenvolupament de «vehicles nets» i va demanar a la Comissió Europea una revisió de les regles sobre les ajudes estatals als fabricants.

El diari econòmic Les Echos va informar ahir que el govern francès estudia la creació d'un fons de suport a l'automòbil que formaria part del Fons Estratègic d'Inversió (FSI) anunciat dijous passat pel president francès i dotat amb 20.000 milions d'euros el 2009.

Sarkozy i Merkel volen «conservar» i «defensar» les indústries a Europa, no «posant barreres proteccionistes» sinó dins de la lliure competència i servint-se de la «innovació, la investigació i la tecnologia», va declarar el cap de l'Estat francès.