Promocions Habitat va presentar ahir un procés concursal, l'equivalent a l'antiga suspensió de pagaments, amb un passiu de 2.300 milions d'euros, en no poder sostenir per més temps aquest elevat nivell de deute. L'empresa que presideix Bruno Figueras va assumir un volum de deute de més de 2.200 milions d'euros fa dos anys, quan va comprar a Ferrovial la seva divisió Ferrovial Inmobiliaria, per convertir-se en un dels grans del sector i va quedar atrapada en el canvi de cicle que ha viscut la promoció residencial a Espanya.

En un comunicat, Habitat destaca que l'objectiu de presentar el concurs voluntari és "preservar de la millor manera possible els drets de tots els creditors i de procedir a una reestructuració de la seva situació financera, que permeti garantir la continuïtat del seu projecte empresarial". "El consell d'administració i tot l'equip directiu de la societat segueixen en l'exercici de les seves funcions i centren els seus esforços en la finalització de les promocions actualment en marxa per complir els compromisos adquirits amb els seus clients i proveïdors, que estan plenament garantits", assegura l'empresa.

Habitat manté que "l'activitat comercial de la promotora seguirà amb normalitat" i afegeix que el seu projecte empresarial "és viable en la seva totalitat", si bé "està fortament afectat per l'actual crisi financera immobiliària, però que compta amb actius d'alt valor que l'abonen i donen solidesa".

"Col·laborarem decididament amb el jutge i l'administració concursal per aprofitar totes les eines que ens proporciona la Llei Concursal per arribar a un acord amb els nostres creditors que asseguri les nostres obligacions de pagament i estableixi les bases del nostre creixement futur ", afirma Bruno Figueras en la nota, on assegura que seguirà negociant amb la banca.

No obstant això, ni la banca ha acceptat una nova renegociació del deute -l'última es va signar el febrer del 2007, però Habitat no va poder complir els terminis-, ni els accionistes han volgut aportar més capital, ni els socis minoritaris -25%- ha retirat les demandes als tribunals contra el president Bruno Figueras.

Capital dividit

El capital d'Habitat es reparteix entre el president, Bruno Figueras, i el seu soci Josep Suñol, que controlen el 55%; seguits de Ferrovial (20%) i els socis minoritaris Emilio Cuatrecases, Dolores Ortega, Isaak Andic, Emilio Rodés i Construccions Castro, amb un altre 25%.

D'una banda, els principals bancs creditors, amb el 44% del passiu del concurs, són la Caixa (232 milions), Caja Madrid (220 milions), Banco Santander (218 milions), BBVA (200 milions) i Banc Popular (160 milions). La resta del deute bancari es reparteix entre d'altres bancs i caixes, que inclouen els majoritaris i sumen 38 entitats. El fet que molts d'aquests grups financers ja haguessin provisionat els seus crèdits en Habitat per a aquest exercici 2008 va fer que tinguessin pocs incentius per seguir renegociant els crèdits.