El ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, va admetre ahir que les previsions apunten que la taxa d'atur a Espanya, actualment situada a l'11,3%, seguirà pujant fins al 12,5% durant el primer trimestre de l'any 2009.

Corbacho, que ahir va posar la primera pedra de la futura seu d'Activa Mútua a Reus va afirmar, tot i així, que s'espera que l'economia recuperi la confiança a partir de març i pugui començar la seva reactivació. "Si l'economia financera comença a tenir confiança en si mateixa, no puja l'atur permanentment i comença a haver-hi senyals de reactivació econòmica, a poc a poc els indicadors apunten que en el segon semestre de l'any que ve s'invertirà la tendència actual", va apuntar.

En aquest sentit, va assenyalar que la mesura aprovada divendres pel Govern d'atorgar 8.000 milions d'euros per a obra pública i agilitar els tràmits d'adjudicació de projectes per part dels ajuntaments, ajudaran a aquesta reactivació i suposaran un increment de llocs de treball per desenvolupar aquestes actuacions que presentin els municipis. "En tots els ajuntaments, ciutats i comarques hi haurà obres" i "s'ajudarà" a les petites i mitjanes empreses, va afirmar.

Per aquesta raó, i tenint en compte la conjuntura actual amb una inflació situada al 2,4%, la baixada del preu del petroli, la baixada dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu i la injecció de liquiditat al sistema financer, el ministre va assegurar que ara es pot ser "més optimista" que fa un mes i que l'economia "real" començarà a "emprendre el vol".

Però va advertir que, quan això passi, el "repte" serà que no ho faci sobre un model econòmic com el passat, virtual, "de jugadors de Casinos, bròquers i paradisos fiscals", segons va definir, sinó amb un plantejament de futur d'aposta per la innovació, la tecnologia i la competitivitat.

Celestino Corbacho va assenyalar que la situació actual és "complexa" i "sense precedents" per la seva "intensitat, globalització, rapidesa" i per ser "una crisi radiada i televisada".

També va insistir que el Govern no pren decisions "per salvar els bancs" i que aquesta és una idea "que no es correspon amb la realitat" que s'ha instal·lat en l'imaginari col·lectiu. El que es pretén, segons va explicar, és salvar el sistema financer perquè, "si s'enfonsa, s'enfonsa l 'economia". Al mateix temps, tot i així, va demanar a les entitats financeres que aquests diners injectats "no es quedin en els seus balanços", sinó que "com més aviat millor" vagi a l'economia real: a les empreses i a les famílies.