El pes específic dels partits polítics en la composició de les assemblees de les caixes d'estalvis va desfermar ahir una tempesta política al país basc. Era l'endemà que es frustrés la fusió entre les caixes d'estalvis Kutxa i la BBK, després que l'assemblea de l'entitat guipuscoana rebutgés un projecte que ja es donava per fet.

El president del PNB, Iñigo Urkullu, va acusar al PSE-EE, al PP i a l'esquerra abertzale d'"unir els seus vots" per impedir la fusió de les caixes d'estalvis BBK i Kutxa, i va afirmar que la fusió "arribarà".

Des del PSE-EE, el secretari general del partit a Biscaia, José Antonio Pastor, va considerar que la decisió que va prendre l'assemblea de Kutxa de no aprovar la fusió amb la BBK biscaïna demostra que aquest país és "impossible construir-lo sense acord i el consens".

Per la part, Eusko Alkartasuna va assegurar que cap dels seus vocals es va abstenir ahir a la nit a l'assemblea de la Kutxa, en la que es va rebutjar la fusió amb la BBK, i va acusar al PNB i el PSOE de "camuflar el frau" amb una votació secreta, que va demanar que es repeteixi, però de diferent manera.

Per al president del PP del País Basc, Antonio Basagoiti, el projecte de fusió de les caixes d'estalvis BBK i Kutxa "ha fracassat perquè al PNB li importa més el poder per a la independència que per al benestar". Així mateix, el secretari general del PP de Guipúscoa, Borja Sémper, va assenyalar que la fusió de les caixes va frustrar-seperquè el PNB i el PSE "han utilitzat les caixes per mantenir quotes de poder".

El coordinador general d'Ezker Batua, Javier Madrazo, va acusar al PSE de primar l'interès partidista sobre el general a l'oposar-se a la fusió de les caixes guipuscoana i biscaïna.

Aralar va considerar que encara que no s'ha aconseguit la fusió de la Kutxa i la BBK, "ha quedat clar que una gran majoria" està a favor de la integració i aquest procés, que "tard o d'hora es tornarà a abordar".