El tall de subministrament de gas rus a Ucraïna el passat 1 de gener comença a tenir les primeres conseqüències per als països europeus que es beneficien del subministrament rus, com és el cas de Polònia, Hongria, Romania i Bulgària. La companyia gasística polonesa Gaz System va revelar ahir que han rebut un onze per cent menys de metres cúbics de gas natural rus a través dels gasoductes ucraïnesos, per la qual cosa es van veure obligats a importar-lo a través de Bielorússia per assegurar el proveïment. Mentrestant, la companyia ucraïnesa de gas natural Naftogaz va negar ahir que hagi desviat il·legalment gas rus destinat a Europa i demana al gegant gasístic rus Gazprom que torni a les negociacions.

El director de la companyia gasística polonesa Gaz System, Tadeusz Abramowicz, va revelar ahir que com a mesura alternativa a la rebaixa de l'onze per cent de gas natural rus, van incrementar "la importació a través de Bielorússia per idèntica quantitat" i podrien "aconseguir dos milions de metres cúbics més per aquest curs". Però en qualsevol cas, la millor mesura seria que es reprenguessin les negociacions entre la russa Gazprom i la ucraïnesa Naftogaz per poder garantir el subministrament. La suspensió del subministrament de gas rus a Ucraïna, del qual es valen altres països de la zona com Polònia, Hongria, Romania, o Bulgària es va produir l'1 de gener a causa d'un suposat desviament il·legal de gas portat a terme per la ucraïnesa Naftogaz. No obstant això, aquesta companyia acusa a la russa Gazprom de "xantatge" i li demana que torni a la taula de negociacions per a la firma d'una nou contracte per aquest any, malgrat que manté amb Gazprom un deute de més de 1.200 milions d'euros.

Malgrat la falta d'acord entre les dues companyies per assolir un preu que convingui a les dues empreses gasístiques, la ucraïnesa Naftogaz va voler tranquil·litzar la població en un comunicat en el qual va reconèixer que "a pesar de la retallada significativa del gas rus, Ucraïna disposa dels seus propis recursos per donar suport a l'estabilitat dels subministraments de gas a la Unió Europea". Encara que Naftogaz busca un acord amb Gazprom, la companyia ucraïnesa va considerar en el seu comunicat que "la posició de Gazprom viola les pràctiques internacionals de negociació, els principis de negoci generalment acceptats, i aspira a un xantatge energètic basat en la pressió econòmica".

Ultimàtum de la UE

Per la seva part, la presidència txeca de la Unió Europea (UE) va instar ahir Rússia i Ucraïna a resoldre com més aviat millor el seu conflicte sobre el gas natural. "Rússia i Ucraïna han de solucionar el conflicte ràpid, ja que a la UE tenim mitjans per assegurar-nos els subministraments", va dir el ?viceprimer ministre per a Assumptes Europeus txec, Alexandra Vondra.