El consorci rus Gazprom va anunciar ahir que eleva el preu del gas a Ucraïna el 2009 fins als 450 dòlars per cada mil metres cúbics de carburant, la tarifa més alta imposada fins ara al país veí.

"Esperem que la proposta de vendre el gas al preu de 450 dòlars torni a Ucraïna com més aviat a la taula de negociacions", va dir el president de Gazprom, Alexéi Miller.

Miller va explicar que aquesta tarifa, la més alta que Gazprom hagi imposat fins ara a l'estat veí, es compon del preu del gas rus per als països de l'est europeu menys el cost del seu trànsit per territori ucraïnès fins a Europa.

Gazprom va suspendre l'1 de gener el subministrament de gas a Ucraïna en no posar-se d'acord amb la companyia ucraïnesa Naftogaz sobre el preu del seu carburant el 2009 i les tarifes del seu trànsit per territori del país veí. Al mateix temps, va acusar Naftogaz de desviar el carburant exportat pel seu territori a Europa i va incrementar el bombament a través de Bielorússia i Turquia per compensar el presumpte robatori de gas.

Diversos països del centre i est d'Europa van informar aquests dies de reduccions en els subministraments de carburant rus a causa de la nova "guerra del gas" entre Rússia i Ucraïna.

Els dos països demanen la mediació de la Unió Europea, que fins ara ha eludit entrar en el conflicte, al temps que ha exigit a Moscou i Kíev resoldre com més aviat millor el seu litigi comercial.

La UE es resisteix

Tot i les demandes de la companyia russa, el país que presideix la Unió Europea, la Republica Txeca, va insistir que la UE no actuarà en aquesta crisi, tot i que el Ministre d'Assumptes Europeus, Alexandr Vondra, demanés que hi hagi un acord aviat. També va destacar que podria haver-hi complicacions si la disputa no finalitza, tot i que la UE compta amb reserves per afrontar-la amb tranquil·litat. En tot cas, Vondra va insitir, després de reunir-se amb el president de Gazprom, que es mantindrà l'abastament.

Fins fa poc, cap país membre de la Unió Europea s'havia vist afectat, però des d'aquest dissabte el subministrament de gas natural a ciutats com Romania va caure un 30%, a Bulgària entre un 10 i un 15% i a Polònia aproximadament un 11%.

El Govern romanès va instar ahir la veïna Ucraïna a respectar els compromisos assumits respecte a la distribució de gas procedent de Rússia.

"És normal que els compromisos existents siguin honrats. Romania no ha de patir a causa dels desacords entre Ucraïna i Rússia", va dir en un comunicat el ministre romanès d'Exteriors, Cristian Diaconescu, després d'una conversa telefònica amb el seu homòleg ucraïnès, Volodymyr Ogryzko.

Diaconescu es va mostrar confiat en els "acords estables" i en les relacions bilaterals segures amb la Federació Russa i Ucraïna.

D'altra banda, Ogryzko va sol·licitar el suport de Romania perquè una missió europea es desplaci a Kíev amb la finalitat de valorar el problema del proveïment de gas, i així mateix va assegurar que "Romania no haurà de suportar les conseqüències d'aquesta situació".

Les lliures del gas rus cap a quatre Estats europeus, Polònia, Bulgària, Hongria i Romania, se situaven aquest dissabte per sota els valors normals, a causa dels desacords entre Rússia i Ucraïna.

Romania cobreix dels recursos propis el 69 per cent del seu consum de gas i importa de Rússia el 31 per cent restant.

Ioan Rus, director de la companyia romanesa Transfaz, va assegurar que el país disposa de reserves suficients per afrontar aquesta disminució, però va reconèixer que Gazprom ja li va anunciar les novetats i que mentrestant les importacions arriben als 10 milions de metres cúbics diaris, i el divendres ja es van veure reduïts a set milions.