Assegura que el 2008 no és comparable a cap altre any perquè la crisi ha arribat de manera 'brutal' al consumidor. S'estima que la facturació durant les rebaixes rondarà els 900 milions d'euros, un 10% menys que l'any passat, no perquè es venguin menys productes, segons Fraile, sinó per la magnitud dels descomptes. Fraile confia en que el 2009 sigui l'any de la 'recuperació'.

Unes 30.000 botigues de Catalunya inicien les rebaixes d'hivern aquest dimecres amb descomptes que se situen entre el 40 i el 60%. El secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, espera que la facturació sigui inferior a la de l'any passat, aproximadament en un 10%. Però no perquè s'hagin de vendre menys productes, afirma Fraile, sinó perquè en aquestes rebaixes els descomptes són molt elevats i serà 'impossible' aconseguir la xifra de l'any anterior.

En concret, s'estima que la facturació a Catalunya arribi als 900 milions d'euros. Segons Fraile, la despesa mitjana per família se situa entorn els 400 euros, i individualment ronda els 100 i 115 euros. Fraile ha destacat l'importància de les rebaixes, considerant que 'representen el 20% de la facturació de l'any en el sector de la moda' i que les famílies acostumen a gastar en roba uns 2.200 euros en aquest període.

Fraile afirma que aquesta oferta amb descomptes tan elevats respon a la situació de recessió en el consum que s'ha viscut durant el 2008 a causa de la crisi econòmica. Una crisi que és més 'de confiança' que 'de butxaca'. Fraile assegura que l'any 2008 'no és comparable amb cap altre any' perquè la crisi ha arribat al consumidor de manera 'brutal' i les vendes han baixat molt, especialment en el sector d'equipamet per a la llar que a principis de desembre estava per sota el 40%.

Tot i això, per Fraile els indicadors són positius i 'la realitat és que avui els ciutadans catalans estan en millors condicions econòmiques que fa tres mesos'. Segons afirma, el novembre passat el comerç va tocar fons però en canvi el 'Nadal i els Reis han funcionat prou bé'. Per això assegura que els consumidors tenen una 'por excessiva' i en bona part 'infundada' i confia en que el 2009 sigui l'any de la 'recuperació'.

Tot i que les rebaixes no han començat fins aquest dimecres, són moltes les botigues que des de fa mesos ofereixen elevats descomptes en els seus productes. En aquest sentit Fraile ha negat que es tracti de 'rebaixes encobertes' sinó que són 'promocions de línies de productes' i ofertes per captar l'atenció del client.