08 de gener de 2009
08.01.2009
Unió Europea

Gazprom podria restablir el subministrament de gas aquest divendres si la UE desplega observadors a Ucraïna

08.01.2009 | 19:02

El gegant energètic rus Gazprom s'ha compromès aquest dijous a restablir el subministrament de gas quan els observadors de la Unió Europea s'hagin desplegat a Ucraïna per controlar que l'hidrocarbur arriba realment fins els consumidors europeus i que la gasista ucrainiana Naftogaz no el roba.

'Tan aviat com els observadors s'hagin desplegat i tinguin accés, restablirem immediatament el subministrament de gas', ha anunciat el president de Gazprom, Alexei Miller, al Parlament Europeu, mentre a Praga els ministres d'Exteriors de la UE intensificaven la pressió sobre Rússia perquè reobri l'aixeta de forma immediata.

Miller ha negociat amb el president de Naftogaz, Oleg Dubina, tant a Moscou com a Brussel·les, i s'ha reunit amb el president de l'eurocambra, Hans-Geert Pöttering, així com amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i amb el comissari d'Energia, Andris Piebalgs. Barroso ha assegurat que els agents comunitaris que hauran de verificar si Gazprom envia o no la quantitat de gas que la UE li paga i comprovar si Naftogaz l'està desviant i consumint, aprofitant que passa per territori ucraïnès, podrien desplegar-se aquest dijous mateix.

El viceprimer ministre responsable d'Afers Europeus del govern txec, Alexandr Vondra, ha exigit a Gazprom que restableixi 'de forma immediata i sense amenaces' el subministrament de gas. Després del consell informal que els ministres d'Exteriors dels 27 han celebrat a Praga, Vondra ha explicat que els observadors europeus podrien ser desplegats aquest divendres, un cop s'hagin tancat les negociacions entre la UE i les autoritats russes i ucrainianes. Els caps de la diplomàcia dels 27 han aprovat una declaració en què qualifiquen d''inacceptables' les conseqüències que la disputa entre Gazprom i Naftogaz està provocant a la Unió. Ucraïna ja ha acceptat l'enviament d'observadors comunitaris al seu territori i el viceprimer ministre del govern de Iúlia Timoixenko, Grygoriy Nemyria, ha assegurat que aquests agents internacionals podrien desplegar-se aquest divendres mateix. L'1 de gener Gazprom va tallar el gas a Kiev pel desacord en els preus i en els cànons de trànsit a pagar el 2009 i pel deute milionari que arrossega Naftogaz.

Gazprom deixa glaçada mitja Europa

La 'guerra del gas' ha deixat sense subministrament fins a 16 estats de la UE i dels Balcans i milers de llars no tenen calefacció en plena onada de fred. Romania, Bulgària, la República Txeca, Eslovàquia, Grècia, Eslovènia i Polònia, però fins i tot Alemanya, Àustria, Itàlia i França són els 11 socis de la UE que han vist totalment interromput l'abastiment de gas rus. A Bulgària, on les temperatures arriben fins a 12 graus sota zero, 84 escoles han hagut de tancar, així com 72 grans indústries.

Romania té reserves de gas per autoabastir-se durant uns tres mesos, però Eslovènia, per exemple, només pot aguantar fins dilluns si Gazprom no reobrís l'aixeta. A Bòsnia més de 100.000 llars de les ciutats de Sarajevo, Zenica, Zvornik i Visoko no tenen calefacció i les botigues han esgotat els seus estocs d'estufes elèctriques, aixì com els combustibles alternatius com el carbó o la llenya. I a Sèrbia 120.000 persones tampoc no disposen de calefacció a casa.

Els ministres d'Energia de la UE celebraran aquest dilluns a Brussel·les una reunió extraordinària per debatre quines mesures han de prendre després de la crisi d'aquesta setmana i com han de treballar els observadors comunitaris desplegats a Ucraïna. Els 27 hauran d'accelerar de forma urgent l'impuls de fonts d'energia alternatives, per evitar haver de comprar tot el gas a Rússia u0096com és el cas de Bulgàriau0096 però també per no haver de dependre d'una xarxa de distribució tan inestable com la ucrainiana. També discutiran millorar les connexions entre socis per poder afrontar millor els possibles problemes en el subministrament energètic. La UE compra a Rússia el 40% del gas que importa i el 80% d'aquest hidrocarbur transita a través dels gasoductes ucrainians.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema