La companyia Rieju, una empresa única de fabricació catalana i de capital familiar català amb la seva seu a Figueres, portaran el seu negoci fins a Egipte, Turquia i el Marroc, tal com es feia ressò ahir el diari econòmic Expansión en la seva edició de Catalunya.

Segons el rotatiu, la companyia va facturar 29,26 milions d'euros el 2007, amb un descens del 9,34%, i va registrar unes pèrdues de 25.540 euros, davant el benefici net de 374.979 euros obtinguts en l'exercici anterior. Així, la previsió pel 2008 apuntava a un volum de negoci d'entre 27 milions i 28 milions d'euros i un resultat similar al de l'any anterior, segons va explicar al diari econòmic el director general i nét d'un dels fundadors, Jordi Riera Tarrés.

El descens s'explica per la caiguda de vendes al sector. Al novembre les ?vendes de motocicletes a Espanya es van reduir en un 46% i ?l'acumulat de l'any va ser del 22%. No obstant això, Rieju destina el 80% de la seva producció a les exportacions. De fet, França és el principal mercat exterior, amb un 20% de les vendes, Àustria, Alemanya i els països escandinaus són altres dels destins potents de Rieju.

L'especialització d'aquesta empresa es deu sobretot als ciclomotors i motocicletes de 125 centímetres cúbics i el 2007 va crear les seves dues primeres filials a l'exterior. Rieju Anglaterra i Rieju Itàlia.

Però les vendes en aquests mercats que fins al moment es mostraven rentables a través d'importadors, representen actualment el 2% de la facturació total de la companyia, però s'espera que assoleixi el 10% en dos anys. Ara, Rieju està disposat a anar més enllà i començarà a comercialitzar les seves motos a Egipte, Turquia i el Marroc al primer trimestre de ?l'any. L'empresa començarà a operar a través d'importadors i no s'atreveix a fer pronòstics, mentre manté la mirada a Llationamèrica com un gran mercat.