09 de gener de 2009
09.01.2009

El gas rus trigarà almenys tres dies més en arribar als consumidors europeus

09.01.2009 | 19:47

Els consumidors europeus trigaran almenys tres dies més en rebre gas rus un cop Gazprom restableixi el subministrament.

Així ho ha advertit aquest divendres el portaveu d'Energia de la Comissió Europea, Ferran Tarradellas, que ha defensat que ja es compleixen totes les 'condicions' i que Moscou 'no té cap excusa perquè no circuli gas pels gasoductes'. El primer ministre rus, Vladimir Putin, s'ha compromès a restablir l'abastiment de gas tan bon punt Brussel·les hagi desplegat els seus observadors que controlin que Ucraïna no els roba el combustible. Almenys Sèrbia, Bòsnia, Macedònia, Croàcia i Eslovènia hauran d'esperar un mínim de 72 hores per rebre gas rus.

A Kiev ja ha arribat un primer grup d'observadors, format per un alt funcionari de la Comissió i tècnics d'empreses gasístiques europees. I un segon equip, de 18 tècnics experts en gas i quatre funcionaris comunitaris més, s'ha reunit a Berlín i es desplegarà 'el més aviat possible' en la frontera entre Rússia i Ucraïna, ha informat Tarradellas. El portaveu del comissari d'Energia, el letó Andris Piebalgs, també ha assegurat que en la missió també participaran agents russos i ucrainians. Putin va imposar aquest dijous, a última hora, poder enviar observadors russos al territori del seu exsoci soviètic com a condició per reobrir l'aixeta del gas.

La portaveu de l'executiu comunitari, Pia Ahrenkilde, ha anunciat aquest divendres que Putin 'li ha promès' al president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, en una conversa telefònica, que 'tan bon punt els observadors estiguin desplegats a la frontera entre Rússia i Ucraïna es podrà restablir el subministrament'. Tarradellas, però, ha admès que la Comissió no h rebut per part del Kremlin cap 'compromís formal sobre quan es reprendrà l'abastiment', que Brusselu0095les reclama que es faci 'de forma immediata'.

El Grup de Coordinació del Gas s'ha reunit aquest divendres amb responsables de les gasístiques Gazprom i Naftogaz per discutir la crisi. Mentrestant, el primer ministre txec, Mirek Topolanek, que ocupa la presidència de torn de la UE, ha viatjat a Kíev per negociar amb el govern de Viktor Iúsxenko el desplegament dels observadors comunitaris en el seu territori.

La perillosa central nuclear txeca, l'alternativa Els ja nou dies de guerra del gas han deixat centenars de milers de llars, als Balcans i a l'Europa de l'Est, sense calefacció en plena onada de fred i ha obligat a moltes indústries a tancar. La República Txeca ha anunciat aquest divendres que ajudarà amb quatre milions de metres cúbics de gas Eslovàquia, que ha declarat l'estat d'emergència i si el subministrament rus no es restableix en 48 hores haurà de prendre mesures com mantenir oberta la central nuclear de Bohunice, que la UE obliga a clausurar per perillosa. A Bulgària els termòmetres han arribat aquesta matinada de divendres fins els 17 graus sota zero.

Els ministres d'Energia de la UE celebraran aquest dilluns a Brussel·les una reunió extraordinària per debatre quines mesures han de prendre després de la crisi d'aquesta setmana i com han de treballar els observadors comunitaris desplegats a Ucraïna. Els 27 hauran d'accelerar de forma urgent l'impuls de fonts d'energia alternatives, per evitar haver de comprar tot el gas a Rússia u0096com és el cas de Bulgàriau0096 però també per no haver de dependre d'una xarxa de distribució tan inestable com la ucrainiana. L'1 de gener Gazprom va tallar el gas a Kiev pel desacord en els preus i en els cànons de trànsit a pagar el 2009 i pel deute milionari que arrossega Naftogaz.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook