El Banc Central Europeu (BCE) baixarà dijous que ve els tipus d'interès per als països que comparteixen l'euro ja que el debilitament econòmic s'ha intensificat, segons alguns experts.

L'analista de Commerzbank Christoph Balz va pronosticar que l'entitat monetària europea retallarà el preu del diner en mig punt percentual, fins al 2 per cent, el nivell més baix des de 2003 i el mínim en la història del BCE.

"Els indicadors econòmics de la zona de l'euro apunten una baixada aguda", segons Balz, que al mateix temps considera que els riscos a l'alça per a l'estabilitat de ?preus ja no són un assumpte preocupant.

La inflació de la zona de l'euro va baixar el desembre passat fins a l'1,6 per cent, enfront del 2,1 per cent de novembre.

El banc europeu defineix l'estabilitat de preus com una taxa d'inflació pròxima, però sempre per sota, del dos per cent.

Els membres del consell de govern del BCE i el seu president, Jean-Claude Trichet, han donat poques pistes en les últimes setmanes de quin serà el pròxim moviment dels tipus d'interès.

No obstant això, les xifres econòmiques publicades des de l'última reunió a començaments de desembre mostren un empitjorament de la situació econòmica de l'àrea euro.

Des de començaments d'octubre de l'any passat, el banc europeu ha retallat la taxa rectora en 1,75 punts percentuals, fins al 2,5 per cent actual.

No obstant això, els tipus d'interès per als països que comparteixen l'euro encara superen el nivell d'altres països. Als EUA estan entre el 0 i el 0,25 per cent, un nivell insòlit en la història.