Els sindicats gironins preveuen una tardor calenta. A banda de l'increment de l'atur i els problemes generalitzats en moltes empreses, creix la tensió en la negociació col·lectiva de sectors clau com la construcció i el comerç. Ahir, representants sindicals de la construcció -uns 35.000 a Girona- i del comerç -prop de 22.000 empleats a la demarcació- van amenaçar de fer vaga davant la negativa de la patronal a les seves reivindicacions, sobretot salarials.

Segons han denunciat els representants d ela construcció dels sindicats CCOO i UGT, la patronal es nega a acceptar un augment de sou del 3,5% tot i que la resta de patronals de Catalunya ja han signat el mateix conveni fa mesos.

"La situació és indignant", descriuen els sindicats, que ahir van organitzar una assemblea general del sector a Girona per decidir mesures de mobilització. Els sindicats temen que la postura de bloqueig de la patronal gironina la prenguin d'exemple altres patronals amb vista a la negociació de conveni futurs.

En una resolució aprovada per l'assemblea, es demana de forma "immediata" que es reuneixi novament la comissió negociadora del conveni col·lectiu per tal de desencallar la situació, ja que el conveni hauria d'estar signat des del passat mes de maig i els treballadors haurien de percebre els augments de sou des del juny. Un augment del 3,5% (el que marca el conveni estatal) del sou base d'un oficial de primera es tradueix en 50 euros més al mes per al treballador. "Tenint en compte que el sou brut anual dels oficials de primera és 18.000 euros, no entenem com se'ns poden regatejar 50 euros", va dir secretari general de la construcció de CCOO a Catalunya, Miguel Peláez, qui va amenaçar amb vagues el novembre si no s'arriba a un acord el mes vinent.

Després de l'assemblea, els treballadors es van manifestar fins la seu de la Unió d'Empresaris de la Construcció per fer-los entrega de la resolució adoptada en assemblea.

Problemes al comerç

En el sector del comerç, la negociació col·letiva tampoc avança. Els sindicats CCOO i UGT no descarten convocar una vaga en el sector de la demarcació de Girona si la patronal no cedeix a la negociaciód'un conveni, que fa pràcticament un any que està encallat.

Segons el responsable de Comerç de CCOO a Girona, Josep Maria Montalbán, la patronal proposa augmentar el sou 9 euros el mes en la categoria professional més nombrosa, una proposta que segons el seu parer "fa riure i demostra la poca voluntat negociadora".

"Hi ha molt poca voluntat per part de la patronal del sector de dignificar una categoria professional en la qual s'està fent un ús de la polivalència que aquests treballadors fan a la seva empresa", va indicar.

Aquest no és l'únic punt en el qual no s'ha arribat a un acord en el conveni, ja que els sindicats reclamen també tenir dos dies de descans setmanal cada dues setmanes, el reconeixement de les categories professionals i la reducció d'hores de treball anuals.

Pel que fa a les mesures de mobilització, Montalbán va recordar que "les festes de Nadal són aquí al costat". El seu homòleg a la UGT, Arturo Laryrón, va assegurar que abans de convocar una vaga apostarien per altres mesures de pressió, com concentracions o manifestacions.

La majoria de treballadors del sector té un salari mitjà que ronda els 700 euros mensuals.