"La banca no vol morir de morositat, però tampoc d'inactivitat". Amb aquesta frase, el president de la patronal Pimec Girona, Iñaki Frade, resumia la necessitat que les pimes gironines perdessin la por a adreçar-se a bancs i caixes per buscar el finançament que necessiten.

"Animo els empresaris que acudeixin al banc, perquè la liquiditat de les entitats ha deixat de ser un problema", va assegurar el president de la patronal gironina. Frade indica que, segons ha copsat l'entitat que presideix, l'aixeta del crèdit ja s'ha obert, "el sistema financer es mou buscant activitat".

En aquest sentit, Iñaki Frade afirma que ja hi ha entitats que s'han adreçat a Pimec per oferir crèdit a les empreses, i que el que cal ara és estudiar cas per cas. "Les empreses amb nivells de solvència estables no han de tenir restricció amb el crèdit", considera el president.

Això sí, des de la patronal Pimec també s'ha advertit que el sistema bancari no és la solució per a les empreses que tenen dificultats per reduir un endeutament elevat. Segons recull el darrer Anuari de la Pime, que analitza el comportament econòmic d'aquestes empreses entre els anys 2003 i 2007, de mitjana un 40% dels fons de les pimes gironines són propis, mentre que el 60% restant provenen de l'endeutament. Entre els sectors que estan més tocats per la dependència de fons externs es troben la construcció, el comerç, els serveis financers i els transports i les comunicacions. I en alguns casos, com el de la construcció, aquest endeutament es dispara fins al 70%.

L'aixeta no està tancada

En el mateix acte, Joan Bartrina, director de zona del Banc Sabadell, va indicar que la seva entitat no havia tancat el finançament a les empreses. Segons va explicar, en el que portem d'any, havien concedit un 1,5% més de crèdit que en el mateix període de l'any anterior. D'aquesta manera, va destacar el compromís del sector amb l'economia productiva, que pateix descensos de facturació i beneficis superiors al 20%.

D'altra banda, Bartrina va indicar que "hi ha línies ICO que no es gasten perquè les empreses estan aplicant criteris de prudència" davant l'actual situació de crisi. Així mateix, va voler desterrar l'opinió que la banca és la culpable dels tancaments empresarials: "La solució als problemes d'una empresa no passen pel banc, sinó per la capacitat de la pròpia empresa de generar negoci".