El sector de la construcció ha perdut més d'una quarta part del seu teixit empresarial a les comarques gironines en poc més d'un any, el que certifica la caiguda en picat d'un sector que en la darrera dècada ha estat un dels motors de creixement de l'economia gironina. D'aquesta forma, s'han perdut 1.802 empreses i més de 10.308 llocs de treball. Són dades de la Seguretat Social facilitats ahir per Pimec en la presentació de l'Anuari de la Pime Catalana a les comarques gironines.

L'informe presentat ahir constata l'evolució de diferents sectors productius des de finals del primer trimestre de 2008 al tancament del segon trimestre d'enguany. En aquests quinze mesos, la majoria de sectors ha registrat pèrdues de centres de treball i d'ocupació. A banda de la construcció destaca el tancament d'empreses de la indústria de la fusta i del suro, que ha caigut un 14,4%, i del transport terrestre (-12,6%).

No obstant això, la construcció continua essent el subsector productiu amb més centres de treball a la demarcació, amb un total de 5.263. El segueixen, el comerç al detall (5.136) i l'hoteleria i la restauració (4.607).

L'administració crea ocupació

Mentre la gran majoria de sectors ha procedit a ajustar les seves plantilles per fer front a la crisi, les administracions públiques segueixen creant ocupació. Segons l'informe de Pimec, de març de 2008 a juny de 2009, ha generat 1.453 llocs de treball a la demarcació. D'aquesta manera, dóna feina a 13.535 gironins, que suposen el 6,7% del total d'afiliats a la Seguretat Social.

El president del Pimec Girona, Iñaki Frade, va indicar que la majoria de les contractacions dutes a terme per l'administració s'havien planificat en temps de bonança econòmica. No obstant, va demanar que de cara al futur les administracions han de contenir les despeses -també les de personal- per fer front a la caiguada d'ingressos que han tingut.

En aquest sentit va dir que una pujada de 2 punts en l'IVA no cobrirà la davallada d'ingressos que ha tingut l'administració per aquest concepte en els últims mesos.