El revolucionari sistema de curat d'embotit ideat per Casademont, el fabricant Metalquimia i l'institut de recerca IRTA està a punt d'entrar en fase de producció. Després d'anys d'investigació, es posarà en marxa a finals d'aquest any o a principis de l'any vinent. Definit per Adriana Casademont com "la innovació més important del segle" en el sector, permet accelerar el temps de curació de l'embotit de 8 setmanes a només 24 hores, amb el corresponent increment de la productivitat que això representa. Actualment, la companyia gironina exporta el 45% de la seva producció a 50 països dels 5 continents, "i no estarem tranquils fins que no arribem al 60%".

La gerent de Casademont SA ho va explicar en el mercat d'un debat que va compartir amb Miquel Juncà, director d'Estratègia i Internacionalització del fabricant de gelatines dle mateix nom, en la jornada d'ACC1Ó ahir a Girona. Ambdos van explicar les experiències de les seves empreses, i la importància de la internacionalització i la innovació en el seu creixement i consolidació.

Tots dos es van mostrar optimistes de cara el futur. Les dues empreses van sorgir en temps de crisi -Miquel Juncà en la postguerra espanyola i Casademont en la crisi energètica dels 70- i van saber-se adaptar als temps.

"Avui l'entorn és tremandament difícil i inèdit, perquè estem en canvi de cicle i hem de trobar les oportunitats... No hi ha res etern, ni producte, ni mètode, ni forma de treballar... Hem de pensar, però també hem d'assumir riscos", reflexionava Casademont.

De la seva banda, Miquel Juncà comentava que ara fa una dècada van passar per una etapa de dificultats, internes i externes, de la qual havien aconseguit sortir reforçats. "Ara estem molt més capacitats que fa una dècada, ens hem immunitzat a les dificultats", explicava. Si en el cas de Casademont el revolucionari procés de curat ha de representar un punt d'inflexió, en el cas de Miquel Juncà ho va ser l'entrada en el segment de les gelatines amb un valor afegit més alt.

En un mercat madur i controlat per poques empreses, la companyia banyolina va apostar per la investigació i per començar a obtenir gelatines del peix. Avui, són pioners a escala mundial i disposen d'una planta de productes biotecnològics marins a les Illes Fèroe, la propietat de la qual és de Seanergy, nascuda de l'aliança entre l'empresa catalana i el consorci empresarial Fèroe Biotech Investment.