Les empreses exportadores de les comarques de Girona continuen notant la crisi econòmica, tot i que registren una millor dinàmica que les del conjunt català i de l'Estat. Segons dades de l'Institut Espanyol de Comerç Exterior, de gener a agost les exportacions gironines van sumar 2.030,14 milions d'euros, el que suposa un descens del 14,87% respecte al mateix període de l'any anterior. En l'àmbit català, el sector presenta un retrocés del 21,52% i a tot l'Estat descendeix un 19,8%.

El descens de les vendes gironines a l'exterior es notat a tots els continents, especialment a l'Amèrica Llatina (-27,2%), tot i que les exportacions a la Unió Europea encara concentren més del 80% del total de les vendes gironines a l'exterior. Entre els mercats de destí que encara creixen, destaquen Suïssa i la Xina, on les exportacions gironines pugen més d'un 50% en el que portem d'any.

Pel que fa als sectors, el pes del carni és essencial per entendre el millor comportament del sector exterior a Girona en relació amb Catalunya i Espanya. En el que portem d'any, l'exportació de carn augmenta un 9% i la d'embotits un 7%. En canvi, la de components d'automoció registra un retrocés del 46%.

Precisament ahir, el Ministeri d'Indústria indicava ahir que la indústria de components pateix en els últims mesos un intens procés de tancament de plantes pel cessament de l'activitat o el trasllat de la producció cap als nous parcs de proveïdors en els centres productius d'automòbils de les economies emergents. En canvi, l'exportació de vehicles fabricats a l'Estat permet equilibrar el superàvit comercial del sector, gràcies al repunt de producció dels últims mesos.