Girona tancarà l'any amb els pitjors registres econòmics de molts anys, fins i tot per sota els de la crisi de principis dels anys 90. Ho va assegurar ahir el catedràtic d'Economia Aplicada Josep Oliver en la presentació a Girona de l'Anuari Econòmic Comarcal. Segons la seva opinió, si l'economia internacional s'estabilitzés, l'economia gironina registraria creixements intertrimestrals a partir del segon o tercer trimestre de 2010, si bé per recuperar l'ocupació perduda en l'actual crisi es pot tardar al voltant de deu anys.

L'Anuari Econòmic de Caixa Catalunya recull que Girona va créixer l'any passat lleugerament per sota l'economia catalana, si bé el Ripollès i la Garrotxa es van situar entre les comarques catalanes amb millor dinàmica. Segons Oliver, aquest 2009, les diferències entre l'interior i la costa s'igualaran. D'una banda es notaran durament els efectes de l'ajust de la construcció i del sector immobiliari,i de l'altra la contracció de la indústria per la paràlisi dels mercats internacionals.

Pel que fa a l'atur, Oliver va assegurar que l'espectacular creixement registrat entre el setembre de 2008 i el juny de 2009 és causat per un "doble joc". "A la destrucció important de llocs de treball s'hi ha sumat l'entrada de molta mà d'obra nova al mercat laboral", la qual cosa ha fet que s'ajuntessin "aquells que perdien la feina i els que no la trobaven".

Va afegir que la pràctica totalitat de l'ajust del mercat de treball ja s'ha produït, però va augurar que farà falta una dècada per recuperar els 400.000 llocs de treball que Catalunya haurà perdut en aquesta crisi. Va afegir que la majoria de nous llocs de treball que es generaran seran en el sector serveis i es va descartar la indústria com a motor de la recuperació.

Segons l'autor de l'estudi, Girona registrarà un decreixement superior al de l'anterior crisi, a principis dels anys noranta. A més, pronostica que la sortida d'aquesta situació de recessió serà molt diferent: "Vénen anys difícils, i aquesta crisi deixarà ferides profundes que portaran a una època de més austeritat, estalvi i menor consum", va assegurar.

Oliver va considerar que "en aquest país s'és massa pessimista amb el que passarà a curt termini i massa optimista amb les previsions a llarg" al mateix temps que reclamava un pacte social per afrontar la sortida de la crisi en temes laborals, fiscals i de models productius i energètic.