X

avier Sala i Martín no va deixar indiferents als assistents a la conferència organitzada per Fira de Girona amb el títol "Els motius de la crisi i solucions per al demà". Liberal convençut, està segur que les polítiques públiques adoptades a la majoria de països per sortir de la recessió estan abocades al fracàs, per la qual cosa estem sembrant la llavor de la propera crisi econòmica.

D'una banda hi ha els països que han incrementat la despesa pública i que provoquen dèficits astronòmics que acabaran per passar factura. De l'altra, hi ha els que han incrementat la pressió fiscal, limitant la capacitat de despesa i inversió de ciutadans i empresa. En ambdós casos, la conseqüència serà una nova crisi.

Al seu parer, la majoria de dirigents s'estan equivocant: "No ens hem de tornar histèrics i voler reformar el capitalisme. El que no s'ha trencat no s'ha d'arreglar". Va insistir que el capitalisme és el sistema que més ha ajudat a reduir la pobresa al món, i que l'increment de regulació dels últims mesos farà molt mal, "sobretot als països pobres, que no acaben de créixer per la seva excessiva regulació". Al mateix temps va assegurar que "els desequilibris de les economies de tot el món, no s'han corregit. Se n'han creat de nous, per intentar corregir els primers".

Si globalment pinten bastos, a Espanya serà força pitjor. D'una banda, ha de recol·locar una gran quantitat d'antics treballadors de la construcció en altres sectors. De l'altra, el seu dèficit exterior és un dels més elevats del món.

"La crisi espanyola ve de la nostra mania de fer-nos rics sense treballadar, i hauria esclatat tot i que no hagués començat la crisi financera as EUA", va dir.

Per a Sala i Martín, la política econòmica de Zapatero ha estat erràtica i es basa a potenciar la demanda (ajuts a la compra de cotxes, inversió en obres municipals, etc.). Segons l'economista, això és com donar anabolitzants o amfetamines a un hàmster que corre en una roda.... correrà més de pressa, però no anirà enlloc.

Segons el seu parer, cal reduir el dèficit exterior, rebaixant la demanda, reduint el consum i les inversions. "Ho hem fet en un 3%, però encara queda més de la meitat de l'ajust", va assegurar.

De cara al futur, va recomanar "que el hàmster surti de la roda", buscant elements de competitivitat, el que ajudaria a solucionar el dèficit i l'alarmant baixa productivitat de la nostra economia.

Sala i Martín va assenyalar que la manera de ser competitius a llarg termini és innovar, fer productes nous. "Això no vol dir destinar diners a I+D, com ens venen els ministres de torn, que no en tenen ni idea. Parlen de sectors estratègics, que en realitat són lobbys. Ningú sap quins seran els sectors de futur... Què tenen els cotxes que no tinguin els fuets?"

En aquest sentit, va recordar que el 70% de les innovacions venen dels mateixos treballadors, i només un 8% de la recerca. Per afavorir la innovació, va proposar un canvi radical en el sistema educatiu, fomentar l'esperit crític i apostar per la meritocràcia i no per un sistema funcionarial. "Fan falta joves que vulguin ser emprenedors i no funcionaris, que tinguin com herois Bill Gates i no David Bisbal", va assenyalar.