Les llars catalanes malgasten un 8,35% de l'energia per no disposar de recursos per rehabilitar els seus habitatges i per no tenir prou informació sobre com estalviar. Si totes les llars catalanes adoptessin mesures com millorar els aïllaments o incrementar l'eficiència dels electrodomèstics, s'estalviaria l'energia equivalent per il·luminar totes les cases del país durant un any. "Amb una inversió mínima o amb un simple canvi d'hàbits, cada família catalana es podria estalviar uns 100 euros de mitjana a l'any", va assegurar Josep Codorniu, director de solucions i serveis energètics de Gas Natural durant la presentació de l'Índex d'eficiència energètica a la llar 2009, que ha elaborat la companyia.

Pel que fa a la incidència de la conjuntura econòmica en l'eficiència energètica de les llars i els hàbits de consum, un 58% dels catalans no considera que estalviar energia sigui més important ara que abans de la crisi. "Ens preocupa més la butxaca que el medi ambient. Esperem que no hi hagi un canvi de tendència en la millora de la conscienciació dels darrers anys sobre temes com la sostenibilitat", va afirmar Manel Ruiz, director tècnic de la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC).

L'índex d'eficiència energètica a la llar és un estudi que elabora Gas Natural des de 2004 i recull les opinions de gairebé 4.000 famílies de tot l'Estat sobre la cultura energètica i els hàbits de les famílies, el manteniment de les instal·lacions, el control sobre la despesa i el consum d'energia, i l'estat dels equipaments com finestres, interruptors o electrodomèstics, entre altres. En l'acte de presentació de l'informe també hi va participar Cristina Guillén, directora de l'àrea de participades de l'Institut Català d'Energia (ICAEN).