Antoni Hostench i Figureras, que va presidir la Cambra de Comerç de Girona entre els anys 1991 i 2006 va morir ahir al vespre a l'edat de 74 anys. La cerimònia en la seva memòria se celebrarà demà a les quatre de la tarda a la parròquia de Santa Maria dels Turers de Banyoles. L'actual president de la Cambra de Girona, Domènec Espadalé, lamentava ahir a la nit la pèrdua del que considerava un "amic, germà i mestre" i va destacar l'excel·lent tasca al capdavant de la corporació.

Hostench va dedicar més de trenta anys a la Cambra de Girona. Va ser elegit membre del ple en les eleccions de l'any 1975 procedent del sindicat d'alimentació. Amb Francesc Ferrer com a president, va estar des del primer dia en el comitè executiu de la corporació empresarial.

Al llarg dels anys va ocupar diferents càrrecs de responsabilitat a la Cambra, tant sota la presidència de Ferrer com, després, amb Josep Maria Ginès (1977-1991).

Després de les eleccions de 1991, va ocupar la presidència, càrrec que va ostentar fins al 2006. Coincidint amb la seva arribada a la corporació, les cambres de comerç de tot l'Estat van passar un moment molt delicat, ja que es va arribar a qüestionar la seva constitucionalitat i es va posar en perill la viabilitat econòmica de les mateixes institucions.

Al llarg de tres mandats, Hostench va potenciar la internacionalització de l'empresa gironina, duent a terme iniciatives com la creació del Girona Convention Bureau, la Llotja de Contractació de Girona i l'Oficina de Gestió Empresarial.

De la seva etapa, Hostench també destacava l'elaboració de l'estudi Girona 2010, la consolidació de Fira de Girona així com de l'Escola d'Hostaleria de Vilamalla. Poc abans de deixar el càrrec va tancar l'acord per traslladar aquesta escola a Figueres i garantir el seu futur.

En el món cameral, Hostench també va ser durant anys vicepresident del Consell de Cambres de Catalunya i vocal de l'executiva del Consejo Superior de Cámaras.

Trajectòria professional

Pèrit mercantil de professió, Hostench va estar durant anys al capdavant de l'empresa familiar Pastes Hostench, feina que va compaginar amb altres càrrecs en el sector privat, ocupant entre d'altres el càrrec d'administrador d'Aigües de Banyoles SA o la presidència del consell d'administració de l'empresa de transports TISA.

La seva tasca li va merèixer diversos reconeixements entre ells la Medalla President Macià al mèrit laboral, la Medalla d'Or del Consell Superior de Cambres, o el Premi Important de Diari de Girona.

Quan va abandonar la presidència de la Cambra de Comerç l'any 2006 també va cessar l'activitat de la seva empresa i es va jubilar.