Indústries gironines mitjanes com la carrossera Noge, la càrnia Vilaró, o el fabricant de gelatines Juncà s'han afegit aquest any als centenars d'empreses de la demarcació que la crisi econòmica ha abocat al concurs de creditors -antiga suspensió de pagaments-. En el primer trimestre de l'any, el jutjat mercantil de Girona ha tramitat 23 expedients, un 5% més que en els primers mesos de l'any passat.

En el conjunt de l'Estat, els concursos de creditors també segueixen pujant, però van moderar el seu creixement en el primer trimestre de l'any amb un total de 1.552 concursos, fet que va suposar un 13% més respecte al mateix període de l'any anterior, segons el "Barem Concursal" que trimestralment elabora PricewaterhouseCoopers (PwC) a partir de la informació publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Respecte al trimestre anterior, els concursos van experimentar una caiguda de l'1%, mentre que el 64% del total d'insolvències judicials es van registrar a Catalunya, Comunitat Valenciana, Madrid i Andalusia.

El soci responsable de l'àrea de reestructuracions de PwC, Enrique Bujidos, va explicar que "les insolvències poden estar estabilitzant-se i es tornarà a repetir el 2010 una xifra entorn dels 6.000 procediments registrats el 2009. En el primer trimestre va destacar l'elevat nombre d'insolvències de persones físiques i l'entrada en competició de nous sectors".

Per comunitats autònomes, Catalunya va ser la que va aglutinar un nombre més alt de concursos des de principi del 2010, amb 364, el 23% del total. Madrid va ser la segona comunitat en el rànquing concursal, amb 257, el 17%; seguida de la Comunitat Valenciana, amb 246, 16%; Andalusia, amb 123, 8%; Galícia, amb 97, el 6%; País Basc, amb 67, el 4%.

Cal destacar la caiguda que respecte al primer trimestre de l'any anterior van patir comunitats com La Rioja (-58%), Extremadura (-45%), Astúries (-42%) i Castella i Lleó (-18%). D'altra banda, dos de les comunitats amb més activitat concursal, com són Madrid i València, van experimentar un fort increment en el nombre de procediments del 41% i 46%, respectivament.

Els sectors de la construcció i immobiliari van seguir la cap dels concursos amb un 36% de tots els processos incoats entre gener i març de 2010, un 2% menys que en el mateix període de l'any anterior. No obstant això, la crisi va començar a afectar nous sectors.

Més en automoció i transport

Així, sectors com l'automoció, el transport i els serveis van augmentar els seus nivells concursals en el primer trimestre de 2010 un 17%, un 53% i un 50%, respectivament. D'altra banda, els sectors industrials i la distribució van caure respecte al mateix trimestre de 2009 un 7% i un 11%, respectivament.

D'altra banda, la mida de les empreses concursades va seguir disminuint i només van créixer en termes absoluts les empreses amb actiu i passiu menor a dos milions d'euros, que van sumar el 42% i el 44% de les empreses concursades.