Caixa Laietana té en compte entre les seves opcions a mitjà termini la creació d'un Sistema Institucional de Protecció (SIP) al costat de Caixa Penedès i Girona, conformant una fusió freda entre les entitats catalanes que han quedat fora de les altres dues integracions de la comunitat. Fonts de la caixa amb seu a Mataró van explicar a Europa Press que és una opció factible i que es podria "encarrilar" abans d'estiu, malgrat que de moment les tres entitats segueixen analitzant altres alternatives.

Una d'elles és buscar possibilitats d'aliances amb altres caixes de la resta d'Espanya, és el que estan fent Penedès i Laietana, després de fracassar al desembre les negociacions entre elles per realitzar una fusió a dues bandes. Des de les dues entitats mantenen que aquestes converses estan "congelades", però no "trencades", cosa que deixa marge a negociar altres possibilitats de col·laboració.

Girona acaba d'aprovar el seu pla estratègic per operar en solitari després de despenjar-se de la fusió d'Unnim (Caixa Sabadell, Terrassa i Manlleu), però fonts de la caixa van afirmar a Europa Press que no està descartat buscar aliances si ho marquen "els números".

L'opció d'un SIP entre les tres caixes catalanes que han quedat per ara fora del procés de reestructuració del sector -a més de La Caixa, que no necessita aliances, seria ben vista per la Generalitat, ja que així evitaria integracions interregionals, a les quals no és favorable. Precisament fa dues setmanes, el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, va afirmar que amb les sis caixes que s'estan fusionant a Catalunya "no s'esgota el recorregut", i que "altres fórmules també són acceptables", en referència als SIP.

Abans de prendre una decisió, Caixa Laietana manté la seva postura d'"esperar i veure" què passa amb els SIP que s'estan perfilant a la resta d'Espanya, especialment amb Banca Cívica (SIP de Caja Navarra, Caja Canarias i Caja Burgos), que va ser el pioner i és a tres bandes. Penedès reconeix contactes amb altres caixes de tot l'Estat per a possibles SIP i assenyala que la data límit del 30 de juny per poder dirigir-se al FROP no els ajuda i veuen inevitable una pròrroga.

Ajuda entre caixes

A grans trets un SIP és un sistema de suport i defensa mútua entre les entitats integrants que té l'objectiu primordial de garantir liquiditat i solvència de tots els seus membres per evitar una fallida, i així permetent, alhora, que cada integrant mantigui la seva identitat i persona jurídica.