Girona compta amb 18.853 aturats de més de 45 anys. Com a mínim aquests són els que estan registrats a les Oficines d'Ocupació de la Generalitat a Girona. Representen ja una tercera part dels desocupats de la demarcació i les seves perspectives laborals no són gaire optimistes. Segons dades del Departament de Treball, 4.103 dels aturats gironins de més de 45 anys tenen un grau d'ocupabilitat molt baix, és a dir molts poques opcions de trobar feina. Altres 6.814 membres d'aquest col·lectiu tenen un grau d'ocupabilitat baix.

L'edat -i també el nivell de formació- és un factor clau a l'hora de determinar la possibilitat de tornar al mercat de treball de forma activa. D'aquesta manera, més de la meitat dels aturats menors de 30 anys tenen un grau d'ocupabilitat mitjà o alt. En el cas dels majors de 45 anys, els que tenen opcions mitjanes o altes de trobar feina no arriben al 30%.

La crisi ha portat a un trist rècord: és la primera vegada en la història que el nombre d'aturats de més de 45 anys supera el milió de persones a tot l'Estat. Des que va començar la crisi, la taxa d'atur dels treballadors majors de 45 anys s'ha duplicat, passant del 5,9 per cent en el tercer trimestre de 2007 al 13,4 per cent en el quart trimestre de l'any passat.

Aquestes són algunes de les conclusions d'un informe elaborat per la patronal de grans empreses de treball temporal (Agett). El president de l'entitat, Francisco Aranda, ha demanat actuacions per a aquest grup. Segons va assenyalar, Espanya "no pot permetre's, ni social ni econòmicament, que el seu capital humà amb major experiència sigui un dels quals més estigui patint la problemàtica de la desocupació".

Del més del milió de desocupats majors de 45 anys, el 56 per cent són homes i el 45 per cent porta més d'un any buscant ocupació. A més, el primer trimestre de l'any passat va ser el primer, des que va esclatar la crisi econòmica, en el que es va destruir ocupació interanual en el col·lectiu dels més grans de 45 anys.

Segons Agett, el perfil del parat més gran de 45 anys es correspon amb el d'un home que porta menys d'un any buscant ocupació de manera activa. L'informe ressalta que aquest col·lectiu és l'únic que continua animant-se a buscar feina, ja que la seva activitat està augmentant a un ritme del 3 per cent interanual, enfront de la taxa del 0,4 per cent que mostra el total d'actius.

Mentre que la taxa d'activitat dels més grans de 45 anys està creixent de manera progressiva, la seva taxa d'ocupació no para de reduir-se i ja se situa en el 35,5 per cent enfront del 36,6 per cent d'abans de la crisi. Segons Agett, això significa que en termes nets i de manera general, els més grans de 45 anys que s'incorporen a la població activa ho fan directament a la desocupació. "Aquest col·lectiu no cessa en el seu intent de buscar ocupació, en part degut a les difícils circumstàncies per a les famílies en aquests temps de crisi", expliquen des d'Agett.

Per comunitats autònomes, La Rioja, Balears, Castella-la Manxa, Canàries i Madrid és on aquest col·lectiu s'ha vist més afectat, mentre que Extremadura ha estat la Comunitat que ha experimentat un menor impacte.

Segons Agett, un de cada quatre aturats d'Extremadura, Castella i Lleó, La Rioja, Madrid, Canàries, Comunitat Valenciana i Andalusia és més gran de 45 anys. Canàries és la comunitat amb la taxa d'atur més alta per als més grans de 45 anys, amb un 21,3 per cent, seguida d'Andalusia, amb un 20,9 per cent, Extremadura (16,9%) i Comunitat Valenciana (16,7%). Davant seu, Navarra i País Basc presenten la menor taxa d'atur d'aquest col·lectiu, amb el 6,9 per cent i el 7,2 per cent, respectivament.