L'aportació espanyola al rescat de Grècia serà de 9.792.000 d'euros entre el 2010 i el 2012, dels quals 3.672.000 s'hauran de desemborsar aquest any, com es va acordar l'abril passat.

"Per a Espanya, en aquest any 2010, (l'aportació serà) la mateixa quantitat de la que s'havia parlat inicialment: 3.672.000 d'euros. I, en total, pel conjunt dels tres anys, 9.792.000, el 12,24% del total dels 80.000 milions ", va dir la vicepresidenta segona del Govern i ministra d'Economia, Elena Salgado.

La ministra va fer aquestes declaracions al final de la reunió d'emergència de ministres de Finances de la zona euro celebrada ahir a Brussel·les, on es va acordar un paquet total d'ajuts a Grècia que ascendirà a 110.000 milions d'euros pel trienni, dels quals 80.000 milions correspondran a la zona euro.

La ministra va explicar que, a diferència d'altres països de la zona euro, l'aportació espanyola al rescat de Grècia no ha de passar per cap tràmit parlamentari, sinó que pot ser aprovada "mitjançant un decret llei", el que passarà "previsiblement el dia set ", per poder" disposar immediatament de l'ajuda a Grècia ".

Primera aportació el 19 de maig

Salgado va afegir que la Comissió Europea serà la responsable de fixar el calendari en el qual els estats membres han d´alliberar els fons, però va recordar que "Grècia necessita unes primeres quantitats el 19 de maig" i va dir que "la primera part estarà disponible abans de aquell dia".

D'altra banda, la responsable d'Economia va qualificar de "molt ambiciós" el pla d'ajust anunciat pel Govern grec avui, amb el que Atenes preveu estalviar 30.000 milions d'euros, l'11% del seu PIB, per reduir el seu dèficit públic per sota del 3% en 2014.

Sobre si el programa d'ajuts a Grècia podria ser emprat com a precedent en el cas de que la crisi s'estengués a altres països com Portugal o Espanya, la ministra va dir que "no, en absolut".

"El cas grec és especial en el sentit que han passat moltes coses a Grècia. Per descomptat, em refereixo a les estadístiques i al dèficit durant llargs períodes, així que no és comparable amb altres països", va argumentar Salgado.