Caja Madrid ha iniciat converses amb Caixa Laietana (Maresme), Caja de Ávila, Caja Insular de les Canarias, Caja Segovia i Caja Rioja per a la formació d'un Sistema Institucional de Protecció (SIP), cosa que es coneix com a "fusió freda".

Així ho han comunicat avui les sis caixes implicades en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), en els dos fets rellevants en què indicaven que el procés "està en fase preliminar" i "subjecte a l'aprovació dels òrgans de govern de les respectives entitats i de les autoritzacions administratives competents".

En cas de prosperar, es tractaria del SIP més gran dels que s'han negociat fins ara a Espanya, ja que aquestes sis caixes sumen actius financers per valor de 227.000 milions d'euros, una mida una mica inferior a la de la primera caixa espanyola, La Caixa, que a tancament de març tenia 272.404 milions d'euros en actius.

Les sis entitats tindrien també entre totes 19.000 empleats i una xarxa de 2.975 oficines.

Els SIP, anomenats fusions fredes o virtuals, estan concebuts com a mecanismes de suport i defensa mútua i permeten que les caixes implicades no perdin a curt termini la seva personalitat jurídica ni les seves seus d'oficines, si bé centralitzen les polítiques financeres, de solvència i de riscos.

Caja Ávila i Caja Segovia van rebutjar ahir mateix sumar-se a Banca Cívica, una altra "fusió freda" de les nombroses que s'estan formant en el marc de la reestructuració del sector, integrada per les caixes de Navarra, Canàries i Burgos per considerar que no quedarien prou representades a l'entitat resultant.

També estan en marxa actualment altres SIP com el que unirà Caja Múrcia, Caixa de les Balears Sa Nostra, Caja Granada i Caixa Penedès, a més del que inclourà Caja Mediterráneo (CAM), Cajastur, Caja Cantabria i Caja Extremadura.

D'altra banda, La Caixa i Caixa Girona han confirmat avui en dos comunicats remesos a la CNMV que han iniciat converses "per a una eventual fusió", si bé adverteixen que de moment no s'ha adoptat pels òrgans de govern competents "decisió específica alguna sobre el particular".

També avui, la vicepresidenta segona del Govern, Elena Salgado, ha assegurat que confia que la reestructuració del sistema financer no s'allargui més enllà del 30 de juny, termini perquè les caixes d'estalvis que ho necessitin acudeixin al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB)