Enfront la pujada de l'impost sobre el valor afegit (IVA), que s'aplicarà l'1 de juliol, les organitzacions de consum es preparen ja per una allau de consultes i reclamacions i, de moment, intenten aclarir el consumidor quant ha de pagar i quan.

L'IVA consta en l'actualitat de tres tipus impositius: el superreduït (4%), el reduït (7%) i el general (16%).

No obstant això, a partir de dijous, l'IVA general passarà del 16 al 18%, i el reduït augmentarà un punt, fins al 8%.

És a dir que qualsevol compra o servei contractat abans l'1 de juliol hauria d'aplicar un IVA del 16 per cent o del 7 per cent, segons procedeixi, i els que es contractin després d'aquesta data portaran el nou tipus impositiu.

Òbviament, en els pagaments que es facin efectius abans de la mitjanit de l'1 juliol, el gravamen serà el vigent aquest dia, i a partir d'aquí del 18 o del 8 per cent, segons correspongui.

Exemples concrets

Molts consumidors i proveïdors poden tenir dubtes en casos concrets com en compres, factures, o contractació de serveis.

En el cas de les factures de subministraments de serveis com el gas, la telefonia, l'electricitat o l'arrendament, l'IVA aplicat serà el vigent en el moment d'emetre la factura, encara que el consum correspongui al mes anterior.

Si el pressupost previ acceptat (d'un viatge o de l'obra d'un habitatge, per exemple) s'ha fet amb un preu tancat, que inclou l'IVA sense desglossar, la quantitat que figura en la factura és la que ha de pagar el consumidor, tant si fa la compra amb pagaments parcials anticipats o quantitats a compte o si liquida una vegada conclòs el servei, encara que sigui després de l'1 de juliol.

Si el pressupost previ es detalla el cost del servei i s'afegeix "+ IVA", s'interpreta que el gravamen a pagar serà el vigent en el moment del pagament, que si es realitza després de l'1 de juliol serà del 8 o del 18 per cent.

Si en el pressupost consta el preu del servei i encara que s'especifiqui el percentatge de l'impost (per exemple + el 16% d'IVA) s'aplicarà aquest a les quantitats abonades abans de l'1 de juliol i l'IVA car als pagaments que es realitzin després, ja que quan es va fer el pressupost es desconeixien els canvis que es produirien.

Un altre cas és el d'un pressupost que estableix una data concreta-anterior a l'1 de juliol-per al lliurament d'un producte o la realització d'un servei (la compra d'un cotxe, per exemple).

Si aquest es retarda per causes alienes a l'usuari que ha acceptat el pressupost amb el 7 o el 16 per cent d'IVA, en rebre el cotxe el servei després de l'1 de juliol i emetre la factura amb el nou tipus impositiu, és l'empresa la que, en aquest cas, per incompliment del contracte, ha d'assumir el sobrecost.

Els dubtes del consumidor

No obstant això, les organitzacions de consumidors recomanen als consumidors i empreses consultar els problemes d'interpretació a l'Agència Tributària i dirimir davant les Juntes Arbitrals de Consum.

Per la seva banda, en declaracions a Efe, el portaveu de la confederació de Consumidors i Usuaris (CECU), Antonio López, denuncia que la pujada de l'IVA no és "en absolut" una notícia positiva per als consumidors, si bé, reconeix que " la situació no és bona "i que la mesura" és necessària ".

Atès que el pagament d'aquest impost és obligatori, els consumidors no poden deixar de pagar-lo, encara que existeix la possibilitat que alguns comerços-alguns com el grup Inditex, propietari de Zara i Massimo Dutti, ja ho han anunciat-no traslladin aquest encariment del producte o servei al consumidor.

En aquest sentit, la CECU demana "transparència" als comerços que no apliquen aquesta pujada de l'IVA als seus clients "perquè el consumidor sàpiga on li convé comprar", segons López.

Tipus de productes

L'IVA reduït s'aplica a la compra de tots els aliments-excepte els bàsics que s'inclouen al súper reduït-,els habitatges, el transport, l'hostaleria, l'assistència social o sanitària o els serveis culturals i d'espectacles.

El general s'aplica a totes aquelles operacions per a les quals no està previst un altre tipus impositiu, i el superreduït (l'únic que no pujarà) grava el consum d'aliments bàsics com el pa, la fruita o els ous, així com els llibres, el material escolar, els medicaments o els habitatges de protecció oficial.

L'IVA aporta a les arques de l'Estat més de la quarta part de la recaptació per impostos, ja que de cada 100 euros ingressats 26,31 corresponen a aquest tribut, segons dades del Ministeri d'Economia.