El president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Gerardo Díaz Ferrán, ha dit avui que l'única manera de sortir de la crisi és "treballant més i guanyant menys".

"Només es pot sortir de la crisi d'una manera, que és treballant més i malauradament guanyant menys", ha assegurat Díaz Ferrán a les preguntes dels periodistes per la pujada de l'Índex de Preus al Consum (IPC) de setembre i la petició sindical d´incloure clàusules de revisió salarial en els convenis col·lectius.

El president de la patronal, que avui participa en unes jornades organitzades per l'Associació de Joves Empresaris, ha recordat que al febrer la patronal va signar amb els sindicats, "per primera vegada a la història de la democràcia", un acord de negociació col·lectiva que preveu tres anys de revisió salarial.

Sobre això, ha dit que els empresaris continuen d'acord amb el que van signar i que els sindicats han de fer el mateix.

En qualsevol cas, ha subratllat que hi ha sectors en els quals s'ha obligat a baixar els salaris perquè, ha insistit, "s'ha de treballar més".

Els empresaris ja estan guanyant menys, fins i tot hi ha qui està perdent, ha dit, i els treballadors "han de saber" que per conservar el seu lloc de treball el producte o servei que surti de la seva empresa ha de ser competitiu perquè, si no ho és, l'empresa acaba tancant i el treballador que vulgui cobrar més acaba per "no cobrar més que l'atur", ha sentenciat el dirigent de la patronal.

Per Díaz Ferrán, l'augment de l'IPC del 0,1% al setembre, que va situar la taxa anual en el 2,1%, no es va deure a la reactivació de l'economia sinó a la pujada del petroli i dels impostos, pujada aquesta última que "no s'hauria d'haver produït".

Ha afegit que l'increment dels preus, per tant, "no és per estar eufòric".

El líder de la patronal ha recordat que en la democràcia es va començar treballant 48 hores setmanals davant de les 40 hores "oficials" o les 38 com a mitjana que es treballen ara.

En aquest sentit ha assenyalat que la junta de la CEOE del dia 20 analitzarà un document "consensuat" amb les organitzacions sectorials i que a partir d´aquí, els empresaris començaran a negociar amb els sindicats.

Sobre la insistència dels sindicats per emprendre la reforma de la negociació col·lectiva, Díaz Ferrán ha afirmat "que no tinguin tanta pressa" i que "amb bona voluntat" s'arribarà a un acord.

En el cas que això no passi, ha opinat que el Govern "haurà de governar" i després els ciutadans decidiran si ho ha fet bé o malament i, en les eleccions, "el votaran o no".

Ha recordat que el dia 20 proposarà al Comitè Executiu de la patronal la convocatòria d'eleccions i ha eludit dir si es presentarà encara que ha afirmat que "sigui l'empresari que sigui el que estigui al capdavant de la CEOE segur que serà un bon president".