El fabricant de motocicletes Rieju de Figueres ha presentat un expedient de regulació d'ocupació temporal (ERO) per a tota la plantilla de l'àrea de producció. L'empresa justifica la decisió per evitar que hi hagi massa estoc de motos al magatzem, ja que la producció ha baixat durant els últims mesos i no es preveu que millori.

Aquest ERO afecta una quarantena de treballadors, tots de l'àrea de producció. Tindran suspensions de contrate durant un màxim de 180 dies en els propers 12 mesos.

El conseller delegat de la companyia empordanesa, Jordi Riera, justifica l'ERO per la caiguda de la producció en l'últim mes, especialment als mercats de països mediterranis. Uns mercats que sustenen l'activitat durant els mesos de tardor.

"En lloc de produir per emmagatzemar, hem preferit pactar aquesta mesura amb els representants dels treballadors", explica Riera.

Rieju confia que a partir de ?'any que ve es començarà a redreçar la situació ja que preveuen llançar un nou model de motocicleta urbana elèctrica. Aquesta nova fabricació podria reduir l'impacte de l'ERO durant el primer trimestre de 2011.

El responsable de Rieju creu que aquest projecte, en què l'empresa figuerenca participa al costat d'altres cinc empreses del sector, pot ser un revulsiu si es compleixen les previsions. Aquestes apunten a que es podrien arribar a fabricar un miler d'unitats durant el primer any.

La Generalitat de Catalunya auspicia aquest projecte amb una aportació de 800.000 euros a través de l'agència Acc1O que té la cofinanciació dels Fons Europeus de desenvolupament Regional, Feder per al desenvolupament de la R+D en alta tecnologia.

Aquesta nova motocicleta forma part del projecte de Mobilitat Urbana Sostenible (Mius) i suposa una inversió de dos milions d'euros. A més de Rieju hi participen l'enginyeria especialitzada en el disseny de vehicles de dues rodes Arianetech, i els fabricants de components JJuan, Guilera, Beon Automotive i Advanced Frame Technology.

El nou model es presentarà a Barcelona aquest mateix mes d'octubre i també es presentarà a la fira internacional del sector que se celebra a Milà.