El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va anunciar un nou paquet de mesures contra la crisi, entre les quals s'inclouen una rebaixa fiscal a les pimes i el fi de la prestació de 426 euros per a aturats sense cobertura, així com la privatització parcial dels aeroports i la loteria de l'Estat. La ministra d'Economia ja va avançar que les noves mesures "no alteren" l'objectiu de l'Executiu de reduir el dèficit al 6% el 2011.

Zapatero va sorprendre a la sessió de control del Congrés amb aquest nou paquet d'iniciatives que, segons va assegurar, busquen facilitar la inversió i l'ocupació amb les mesures fiscals i laborals i promoure una major liberalització dels serveis en el cas de les privatitzacions, que a més podrien generar fins a 14.000 milions segons fonts de l'Executiu.

El cap de l'Executiu, que ha cancel·lat els seus viatges a Bolívia i a l'Argentina, seu aquest any de la Cimera Iberoamericana, per estar en el Consell de Ministres que aprovarà demà aquestes mesures, va elegir anunciar-les quan li tocava respondre a una pregunta del líder del PP, Mariano Rajoy, sobre el que fa el Govern per ajudar a pimes i autònoms.

Va ser llavors quan Zapatero va avançar la rebaixa fiscal a l'impost de societats: s'ampliarà el nombre d'empreses que es pot acollir al tipus reduït (del 25%), amb el qual tributaran totes les que tinguin fins a 300.000 euros de beneficis, davant dels 120.000 actuals.

El president va assegurar que 40.000 pimes es beneficiaran d'aquests canvis fiscals i també va subratllar altres mesures com la creació d'empreses en 24 hores, que s'engegarà abans del previst, ja que està inclosa a la Llei d'Economia Sostenible que encara es tramita en les Corts. Amb aquesta última iniciativa es busca també facilitar la conversió en pime dels treballadors autònoms.

D'altra banda, el pagament del cànon a les Cambres de Comerç ja no serà obligatori, el que estalviarà 250 milions d'euros a les empreses -90 d'ells a les pimes-.

La qüestió laboral també està en aquest conjunt d'iniciatives amb una que ha estat ja rebutjada pels sindicats i les forces d'esquerra: la desaparició de l'ajuda de 426 euros per a aturats sense cobertura. Zapatero va justificar que el programa que regula aquestes ajudes, el PRODI, conclogui el febrer i no es torni a prorrogar en el marc de les noves polítiques actives d'ocupació, i com contraposició va anunciar que es doblarà el nombre d'orientadors públics d'ocupació, fins als 3.000, i es regularan les agències privades de col·locació.

Finalment, Zapatero va anunciar la privatització parcial de la loteria i de la gestió aeroportuària, que en els dos casos s'esperaven però sobre les quals ahir va donar més detalls.

Amb la privatització de les loteries el Govern espera embutxaqués entre 4.000 i 5.000 milions, i es permetrà l'entrada del sector privat a un negoci que factura uns 10.000 milions d'euros cada any.

En el cas dels aeroports la privatització parcial podria suposar entre 8.000 i 9.000 milions, segons fonts del Govern.