02 de març de 2011
02.03.2011
Sector automobilístic

Cau un 27,1% la matriculació de turismes a Catalunya

Al febrer es van matricular 9.296 turismes, xifra que suposa un 14,1% de les unitats de tot l'Estat

01.03.2011 | 14:28

La matriculació de turismes a Catalunya ha caigut un 27,1% al febrer respecte el mateix mes de l'any passat. Segons dades de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac),. al territori català es van matricular 9.296 turismes, xifra que suposa un 14,1% de les unitats a tot l'Estat

Respecte la xifra acumulada de l'any, entre gener i febrer, les matriculacions han caigut un 26%, 17.338 unitats en total. En comparació a la resta de l'Estat, les vendes a Catalunya es mantenen mig punt per sota de la mitjana, que és un descens del 27,6% al febrer, mentre que està dues dècimes per sobre en l'acumulat de l'any, que és del 25,8%.

Per segments, destaca l'augment en la venda de vehicles de luxe, que respecte el febrer de l'any passat ha augmentat un 178,8% i del tipus executiu, amb un 31,2%. També han pujat els totterrenys petits, en un 63,8% i els de luxe, en un 36%. La resta de categories han patit descensos moderats, amb percentatges negatius del 12,5% en els totterrenys de mida mitjana fins al -33,1% dels turismes petits i el 41% dels micro, respectivament.

Per canals, el major descens correspon als particulars, amb una caiguda del 46,4% i un volum de 30.110 unitats, mentre que la demanda d'empreses no llogadores ha registrat un augment del 3,3% amb un total de 20.738 matriculacions dutes a terme aquest mes. Pel que fa les empreses de lloguer, han registrat una taxa positiva de l'1,5% al mes i un total de 15.272 unitats.

L'Anfac atribueix aquestes dades negatives, sobretot a nivell dels particulars, a l'elevat índex d'atur, l'augment de la inflació, del preu dels carburants i l'evolució de l'Euribor, a més d'una forta restricció a l'accés als crèdits. A més, algunes propostes relacionades amb l'automòbil que penalitzen el seu ús a la ciutat i a la carretera, afirma la patronal del sector, no faciliten la dinamització del mercat.

Pel director general de Anfac, Luis Valero, les dades mostren que 'el sector i l'economia espanyola encara no han sortit de la crisi'. Segons ha afegit, quan en les últims setmanes, s'ha posat l'automòbil 'com a culpable d'alguns mals de la societat' en matèria de medi ambient, contaminació a les ciutats i limitació de la velocitat 'el que fa és desincentivar la compra de vehicles'.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema