Les companyies d'assegurances no poden considerar el sexe de l'assegurat com a factor de risc en els contractes, ja que es tracta d'una pràctica contrària al Dret comunitari, segons va sentenciar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Els jutges europeus han declarat "invàlida" l'excepció prevista en la directiva europea contra la discriminació per raó de sexe en l'accés a béns i serveis i el seu subministrament, que en alguns casos permet que el sexe de l'assegurat pugui considerar-se un factor de risc. La sentència dictada ahir considera que "existeix un risc que el Dret comunitari permeti indefinidament l'excepció a la igualtat de tracte entre dones i homes" prevista per la llei marc europea.

Els jutges europeus han declarat invàlida amb efectes a 21 de desembre de 2012 l'excepció a la norma general de primes i prestacions independents del sexe en el sector de les assegurances.

La sentència resol el litigi plantejat arran d'un recurs presentat per l'associació belga de consumidors TestAchats davant el Tribunal constitucional d'aquest país.

La directiva en qüestió prohibeix que es tingui en compte el sexe com a factor de càlcul de primes i prestacions a tots aquells contractes d'assegurança signats després del 21 de desembre de 2007.

No obstant això, la norma preveu una excepció que accepta diferències en funció del sexe en les primes i prestacions d'assegurances "quan aquest constitueixi un factor determinant de l'avaluació del risc", sempre que aquest supòsit es fonamenti en dades estadístiques fiables, actualitzats i accessibles al públic.

Segons la resolució judicial, "existeix un risc que el Dret de la Unió permeti indefinidament l'excepció a la igualtat de tracte entre dones i homes".

Pujaran les primes

Unespa, la patronal espanyola del sector assegurador, va assegurar que s'obre un nou escenari "unisex" en el qual alguns homes i dones pagaran més que abans perquè pagaran "pels altres". Segons la seva opinió, la discriminació per gènere permet que cada client pagui el que és just.