L'economia submergida no para de crèixer a Espanya i es calcula que actualment hi ha més de quatre milions de llocs de feina sense regular. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi elaborat pels professors de la Universitat Rei Joan Carles, María Arrazola, José de Hevia, Ignacio Mauleón i Raúl Sánchez publicat en l'últim Quaderns d'Informació Econòmica de la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas).

Una altra de les conclusions de l'estudi apunta que l'economia submergida a Espanya suposa entorn al 17% del Producte Interior Brut (PIB).

Els autors de l'informe, que han realitzat els càlculs tenint en compte tres metodologies diferents, conclouen que entre 1998 i 2008 l'economia submergida a l'Estat espanyol va arribar al 17,4 % amb l'aproximació monetària, el 17,6 per cent segons el consum d'energia i el 16,7% amb el model "MIMIC"

(Múltiple Indicator and Múltiple Causis).

Augment progressiu

Així, en els últims 20 anys (1980-2008), el volum de l'economia oficial mesurada pel PIB s'ha més que duplicat, però l'economia submergida, en el mateix període, s'ha multiplicat per quatre. "Això posa de manifest que l'economia submergida i la bonança econòmica són perfectament compatibles", indica l'estudi elaborat per Funcas.

Respecte a aquestes dades, la Fundació de les Caixes d'Estalvi destaca que l'economia submergida ha arribat a "nivells preocupants" en algunes economies com Espanya pels seus efectes sobre l'equitat, eficiència i competència. "Sembla existir un ampli consens que l'economia espanyola està entre elles, però també en la dificultat d'aportar dades que gaudeixin d'una certa precisió", subratlla.

En termes de recaptació fiscal, l'estudi posa de manifest que l'economia submergida genera una minva d'ingressos fiscals, que estimen en el període 1989-2008 entre 30.845 i 32.735 milions d'euros anuals de mitjana a l'any, fet que suposa entre el 5,4% i el 5,6% del PIB oficial.

A més, els autors indiquen que en el cas que estiguessin totes les activitats econòmiques sotmeses a fiscalitat i assumint que la recaptació fiscal observada no variés, la pressió fiscal baixaria de mitjana entre 4,5 i 4,8 punts percentuals.

Pel que fa a l'efecte en l'ocupació, sigui quin sigui el procediment d'estimació de l'economia submergida que s'utilitzi, l'ocupació submergida estimada ha crescut des de 1980, passant d'1,4 milions a més de 4 milions al final de la mostra. Els autors expliquen que aquesta xifra no implica que existeixi una xifra equivalent de persones que realitzen la seva activitat laboral al marge de l'economia oficial, ja que pot ocórrer que n'hi hagi algunes que treballin tant en l'àmbit de l'economia submergida com en l'oficial.