El preu mitjà del litre de la gasolina a Espanya s'ha situat aquesta setmana en 1,308 euros, fet que suposa un nou rècord històric i la primera ocasió que aquest combustible supera el llindar dels 1,3 euros, segons dades recollides a partir del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE).

Aquest combustible ha registrat una pujada de l'1,8% en només una setmana i s'ha situat per damunt de l'anterior màxim, d'1,285 euros el litre, marcat el mes de gener. Aquest encariment coincideix amb uns nivells de preus del Brent de 115 dòlars el barril.

Per la seva banda, l'altre combustible de referència, el gasoil, es va encarir un 1,6% aquesta setmana i es va situar en 1,267 euros el litre, fet que suposa el preu més alt des de mitjan 2008, quan va situar-se en els 1,329 euros el litre.

Amb aquests nous repunts, la gasolina i el gasoil inicien el mes de març amb nivells de preus un 3,9% i un 5,2%, respectivament, per damunt dels marcats a començaments de febrer, i trenquen l'estabilitat mostrada al gener.

Del començament d'any ençà, el preu de la gasolina ha pujat un 4,1%, mentre que el del gasoil ho ha fet un 6,7%. Així, el primer d'aquests combustibles costa ara un 16,8% més que fa un any, enfront de l'increment del 25% registrat pel segon.

En l'actual escenari de preus, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina costa 71,9 euros, enfront de 61,5 euros fa un any, mentre que en el cas del gasoil omplir-lo puja 69,6 euros, això és, 14 euros més que els 55,5 euros de la mateixa setmana de 2010.

Els actuals nivells de preus dels combustibles coincideixen amb un lleuger abaratiment del Brent respecte a la setmana passada, quan costava 117 dòlars el barril, així com amb una pujada d'un dòlar en el del barril de Texas, de referència als Estats Units, fins a 108 dòlars.

El preu de la gasolina a Espanya segueix per sota de la mitjana comunitària i de països com Holanda o Dinamarca, on aquest combustible marca 1,633 euros i 1,605 euros, respectivament. Xipre, amb 1,177 euros, és el país de la UE amb la gasolina més barata.

Per la seva banda, el gasoil més car es troba al Regne Unit (1,583 euros), Suècia (1,542 euros) i Grècia (1,449 euros), mentre que Luxemburg, amb 1,148 euros el litre, és el país de la UE amb preus més baixos.

La gasolina arriba a un preu mitjà a la UE dels 27 d'1,471 euros el litre i d'1,486 euros a la zona euro. En el cas del gasoil, el preu se situa en 1,357 euros a la UE dels 27 i en 1,341 euros a l'eurozona.

Aquests preus mitjans superen els d'Espanya malgrat que el preu sense impostos espanyol és superior al de la mitjana comunitària. El nivell sense impostos del litre de gasolina arriba als 0,666 euros a Espanya, enfront dels 0,623 euros a la UE dels 27, mentre que el gasoil sense impostos se situa en els 0,727 euros a Espanya, enfront els 0,694 euros a la UE de 27.

Energia, més cara

El president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, va assenyalar que el model tarifari, que no ha traslladat al consumidor el que costa realment la llum, ha portat a l'excés, i va advertir de la necessitat de conscienciar-se que l'energia és un bé que cada vegada serà "més escàs i més car".

"Difícilment algú pot estalviar quan té la sensació que no costa", va afirmar Galán durant la seva intervenció en les jornades "L'Estratègia Energètica Espanyola 2010-2035" de Enerclub.

En l'eficiència i l'estalvi energètic la clau és que s'enviïn les "senyals de preu adequades al consumidor", va apuntar. Així, per a Galán, el model de no traslladar al consumidor el que costa realment la llum ha portat a l'excés energètic.

Sobre les propostes d'estalvi del Govern, Galán va insistir que cal cuidar l'energia i que totes les mesures que vagin en aquesta direcció de fer el consum més eficient són adequades. No obstant, va evitar opinar de manera concreta sobre la disminució de la velocitat màxima en autovies i autopistes.