04 de març de 2011
04.03.2011
Ministeri d´Indústria

Pla renove de pneumàtics per a 60.000 vehicles

L'objectiu és estalviar carburant i reduir la despesa energètica de l'Estat

02.03.2011 | 22:32

El Ministeri d'Indústria ha plantejat a les CCAA la posada en marxa d'un pla renove de pneumàtics per a 60.000 vehicles que tindria com a objectiu reduir el consum de carburant. El pla, que es podria aprovar aquest divendres dins del paquet de mesures d'estalvi energètic -com la rebaixa del límit de velocitat a 110 km/h- es cofinançaria amb recursos de l'Estat i de les administracions territorials. El conseller d'Economia de Madrid, Antonio Beteta, ha criticat la mesura 'd'ocurrència' i ha parafrasejat el portaveu del Govern català, Francesc Homs, apuntant que l'executiu espanyol 'convida i després demana que paguis tu'.

El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha presentat el pla en el transcurs de la reunió que ha mantingut aquest dimecres amb representants de totes les CCAA a Madrid per abordar les mesures d'estalvi energètic que s'aprovaran divendres al Consell de Ministres. La mesura té com a objectiu incentivar que les persones substitueixin els seus pneumàtics per uns de nous de classe A, que suposen un estalvi considerable del consum de carburant dels vehicles.

De moment no ha quedat clar com es finançarà aquest pla renove, però alguns territoris han advertit que no la podran aplicar si afecta els seus pressupostos. Segons la vicepresidenta de les Canàries, María del Mar Julios Reyes, bona part dels territoris han recordat al ministre que els seus pressupostos 'estan tancats i compromesos' i no es poden permetre més deute. 'Si la mesura no ve acompanyada de finançament no es pot posar en marxa', ha advertit.

El conseller d'Economia de Madrid, Antonio Beteta, ha apuntat que el programa es podria cofinançar entre les CCAA i l'Estat i afectaria 60.000 vehicles a tot l'Estat, és a dir, 240.000 rodes. En tot cas, ha apuntat que els representants territorials no disposen encara de cap document. 'Ja estic cansat que em facin bromes sobre les bombetes de baix consum, i ara em fan bromes sobre les rodes', ha dit.

Altres mesures que l'executiu espanyol ha posat sobre la taula són una acceleració dels plans renove de semàfors -per leds- a través d'empreses privades i un impuls de la certificació energètica dels nous edificis. A la reunió hi ha assistit representants de totes les CCAA. Per part de Catalunya hi ha estat present el director general d'Energia, Josep Canós.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema