Males notícies per als hipotecats. L'euríbor, indicador al qual es referencien la majoria d'hipoteques a Espanya, s'ha disparat en taxa diària fins a l'1,924% des de l'1,780% que marcava en la jornada anterior. La causa és l'avís del Banc Central Europeu (BCE) d'una possible pujada de tipus d'interès l'abril o maig. L'indicador va estrenar el mes de març en l'1,773% i descrivia una sostinguda tendència a l'alça els últims mesos. Una evolució que s'ha trencat ara després de les declaracions del BCE que pot encarir el preu oficial del diner situat actualment en l'1 %. Fa un any, el mes de març del 2010, l'euríbor va marcar la seva mitjana mensual més baixa de tots els temps (1,215%), sis dècimes per sota dels nivells actuals.

El BCE ha revisat a l'alça les seves expectatives d'inflació per a aquest any i 2012 per l'alça de preus de l'energia i altres matèries primeres que, en el cas del 2011, situen el rang d'expectatives d'inflació entre el 2% i el 2,6%, per damunt de l'objectiu d'estabilitat.

La inflació suposa el pilar pel qual es mou la política monetària del BCE. El seu objectiu: mantenir-la en nivells pròxims, però per sota del 2%. No obstant això, la taxa ja va superar aquest llindar el desembre del 2010. El conflicte polític de Líbia tampoc hi ajuda, ja que està provocant que es dispari el preu del cru, i aquesta matèria primera té un pes molt important en la cistella de l'IPC.

Jean-Claude Trichet, va usar dijous les expressions que ha utilitzat tradicionalment abans d'una pujada de tipus. Va parlar de "forta vigilància" davant els "riscos a l'alça" de la inflació. Cada vegada que ha pronunciat aquestes frases hi ha hagut una pujada dels tipus d'interès a la reunió del BCE del mes següent o, com molt, en dues reunions. Aquesta vegada, per si de cas quedava algun dubte, Trichet va ser explícit. "Forta vigilància vol dir que el Consell de Govern creu que és possible una pujada dels tipus en la pròxima reunió", prevista per al 7 d'abril, va assenyalar Trichet.

Pujada en les hipoteques

Amb els quatre valors de l'euríbor corresponents als dies en els quals hi ha hagut activitat bancària, la taxa mensual ha escalat a l'1,813%, valor que llança una pujada de 0,598 punts respecte a l'euríbor de fa dotze mesos i de 0,21 punts en relació amb el de febrer. El lògic ara és que la tendència a l'alça de l'euríbor continuï en els pròxims mesos.

Però n'hi hauria prou que l'euríbor es mantingui a aquests nivells perquè la revisió de les hipoteques que prengui com a referència les dades de març sigui la més aguda també des de mitjan 2008. En cas que l'indicador tanqués el març en els nivells actuals (1,813%), l'usuari d' una hipoteca mitjana de 150.000 euros a un termini de 25 anys i un diferencial d'euríbor més 0,8% al que li toqui revisió veurà com s'encareix la seva quota uns 530 ?euros anuals.

No només els hipotecats patiran les conseqüències de la pujada de tipus. En una economia amb un creixement molt feble com l'espanyola, un euríbor més alt dificultarà encara més l'accés al crèdit i posarà fre a la recuperació.

Després de l'anunci de Trichet, els experts adverteixen que l'euríbor podria tancar l'exercici 2011 en un nivell del 2,6%, perquè els tipus oficials d'interès podrien acomiadar l'any en l'1,75%. Aquesta pujada de tipus era esperada però es creia que es produira en la segona meitat de l'any.