L'euríbor a dotze mesos, l'indicador més utilitzat per al càlcul de les hipoteques, s'ha situat avui en la seva taxa intradia en el 1,924%, el nivell més alt en dos anys, reflectint així l'anunci fet pel Banc Central Europeu (BCE) sobre una possible pujada de tipus d'interès a la zona de l'euro a l'abril.

L'índex ha guanyat avui 14 centèsimes i es va col.locar en el seu nivell intradia més alt des de març de 2009 i, després de quatre sessions negociades aquest mes, la mitjana provisional de març és del 1,813%.

L'euríbor, que avui ha patit una de les variacions intradia més pronunciades dels dos últims anys, reflecteix el consens dels mercats sobre l'evolució a curt termini del preu del diner a la zona de l'euro.

El BCE, que porta 32 mesos-des de juliol de 2008 - sense apujar els tipus bàsics d'interès, els va mantenir ahir en l'1%, tot i les pressions sobre els preus per l'encariment del petroli, tot i que va anunciar que podria pujar-los a l'abril .

L'organisme es troba actualment en una difícil situació ja que ha de fer front a la inflació, el seu principal mandat, però al mateix temps no entorpir el creixement econòmic dels països de la zona de l'euro que amb prou feines creixen.

El president del BCE, Jean-Claude Trichet, va avisar d'un possible augment dels tipus a l'abril per afrontar les pressions inflacionistes per sorpresa dels experts i dels mercats, que havien descomptat un increment com a molt aviat al juliol, i va dir que " una pujada dels tipus d'interès en la propera reunió (de política monetària) és possible, encara que no segura ".

Els analistes calculen que la pujada que es produeixi a l'abril o el maig sigui del 0,25%, un nivell en principi suficient per controlar la inflació.

Una de les primeres conseqüències de l'anunci de Trichet ha estat la reacció de l'euríbor a dotze mesos, que sol pujar o baixar en funció de les pujades o baixades de tipus del BCE i que en condicions normals se situa entre un 0,5% i un 0,8% per sobre de la taxa oficial.

Fa un any, el març de 2010, l'euríbor va marcar el seu mitjana mensual més baixa de tots els temps (1,215%), sis dècimes per sota dels nivells actuals.

Des d'aquest mes, l'euríbor experimenta una tendència alcista i després d'aquest 1,215%, ha encadenat ratxes de pujades consecutives de cinc i sis mesos, retrocedint només entre agost i setembre de l'estiu passat, tot i que només va baixar una mil.lèsima.

Així, va tancar el passat febrer amb una mitjana mensual de l'1,714%, la taxa mitjana més alta dels últims 20 mesos-des de maig de 2009 - i que encareix les quotes hipotecàries per setè mes consecutiu.

Una hipoteca mitjana de 150.000 euros, contractada el febrer de 2010 i que es renovi en els pròxims dies, amb un termini d'amortització de 25 anys i un diferencial del 0,25%, passarà de 580 euros a 614 euros al mes, el que suposa una pujada de gairebé 35 euros mensuals i més de 400 euros anuals.

Si l'indicador es manté aquest mes en el nivell assolit avui una hipoteca de 150.000 euros contractada fa un any que es revisi l'abril l'augment serà de prop de 500 euros anuals.