Els treballadors d'Aena van convocar ahir de 24 horesd'aturades a tot Espanya el pròxim 21 d'abril, Dijous Sant, coincidint amb la primera jornada de l'operació sortida de les vacances de Setmana Santa, en protesta per la privatització de l'ens anunciada pel Govern.

Més de 200 empleats d'Aena al Prat, que compta amb una plantilla d'un miler de persones, van participar ahirn la primera concentració convocada pels sindicats per rebutjar la privatització dels aeroports.

"Això és un escalfament per a la jornada de vaga", va dir el portaveu del comitè d'empresa d'Aena, Manuel Caro, que ha recomanat als passatgers que tinguin un bitllet d'avió per volar durant la Setmana Santa "que el canviïn".

El responsable d'UGT-Aena, Francisco Abadías, va explicar que els sindicats tenen previst registrar formalment la convocatòria de vaga el pròxim dia 8.

Abadías va admetre que "sabem que la nostra acció afectarà molts passatgers, però no podem quedar-nos de braços plegats mentre es continuen retallant drets als treballadors".

El portaveu del comitè d'empresa d'Aena, de la seva banda, va dir que "aquesta concentració és per anar escalfant, per tenir els treballadors en tensió amb vista al pròxim dia 21".

En la concentració d'ahir al matí els empleats van desplegar una pancarta en la qual es podia llegir "Per una Aena pública, no a la privatització".

AENA i els sindicats CCOO, UGT i USO van signar un primer acord per estendre el conveni actual a tot el grup, però els representants sindicals van donar per trencades les negociacions el passat 18 de febrer, a l'entendre que no era garantia suficient i veure que no s'avançava en els detalls per plasmar els drets dels treballadors que passin a les empreses concessionàries que s'ocupin de la gestió de Madrid-Barajas i Barcelona-El Prat. Els treballadors temen que a aquests dos aeroports els segueixin el de Palma de Mallorca i el de Màlaga. "Els ingressos dels aeroports rendibles se'ls repartiran les empreses privades i la ciutadania haurà de pagar amb els seus impostos els aeroports deficitaris", van advertir.

Crítiques dels consumidors

Les organitzacions de consumidors van coincidir ahir a respectar el dret dels treballadors d'AENA a celebrar un vaga general dijous Sant, però han criticat que, "una vegada més, siguin els usuaris els que paguin" per un conflicte que hauria de resoldre's entre el Govern i les parts afectades.

La portaveu de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), Iliana Izverniceanu, va dir que "Espanya tornarà a donar una imatge patètica davant el món", en un moment en què estava recuperant el seu potencial turístic arran de les revoltes que estan patint els països àrabs.