08 de març de 2011
08.03.2011
Previsions econòmiques

L'FMI estudia mesures per estimular la recuperació

El seu director, Dominique Strauss-Kahn fa autocrítica del paper de l'organisme durant l'actual crisi econòmica

07.03.2011 | 21:19

La crisi financera mundial va ser una "crisi dels economistes", que no van saber veure el seu abast real i que des d'avui es reuneixen en el Fons Monetari Internacional (FMI) per reconsiderar els "errors" comesos i aportar solucions.

Així es va expressar el director de l'organisme, Dominique Strauss-Kahn, durant la presentació de la conferència "Polítiques de Creixement després de la Crisi", en què va fer una crida a evitar la "complaença" ja que les crisis futures "no seran com les d'ahir ", va dir.

Entre els participants en el cicle de conferències d'avui i demà, dimarts, es troben Olivier Blanchard, economista en cap del FMI, Otmar Issing, president del Centre d'Estudis Internacionals, i els premis Nobel Joseph Stiglitz i Michael Spence.

Durant la seva intervenció, Stiglitz va carregar contra la "absència" de regulació internacional prèvia a la crisi i va assenyalar la responsabilitat dels polítics i economistes.

"La crisi no va ser inevitable; va ser una crisi feta per persones", va indicar.

Així mateix, el premi Nobel de 2001 va insistir que l'error estava en els models amb què estaven treballant els economistes, que, segons ell, estaven "equivocats".

"Els fonaments de que els mercats sols funcionen bé no són certes: gairebé mai són eficients, i poques vegades són estables", va dir en la intervenció més crítica del matí.

Ha lamentat, a més, l'excessiu èmfasi en el control inflacionari per part dels economistes, mentre que es va deixar de costat encarar els "creixents problemes d'excés de crèdit i liquiditat" que van acabar creant la bombolla financera que, posteriorment, va explotar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema