10 de març de 2011
10.03.2011
Concert econòmic

Mas crida els grups a participar en la comissió del pacte fiscal

CiU votarà a favor en aquest ple d'una moció d'ERC per crear aquesta comissió | Camacho hi participarà

09.03.2011 | 12:59
Mas durant la sessió de control.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha cridat aquest dimecres els grups a formar part de la comissió d'estudi sobre el pacte fiscal en la línia del concert. Durant la sessió de control al Parlament, Mas ha coincidit amb el president d'ERC, Joan Puigcercós, que la suma és important de cara a la negociació amb Madrid, però ha avisat que buscar suports a Catalunya no pot servir per 'diluir' la reivindicació. Precisament, CiU votarà a favor en aquest ple d'una moció d'ERC per crear aquesta comissió. Mas ja ha obtingut la primera resposta a la seva crida, ja que la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha anunciat que hi participarà, tot i considerar que aquesta no hauria de ser la prioritat.

El líder republicà, Joan Puigcercós, ha fet èmfasi durant la sessió de control en la moció que s'aprovarà per crear una comissió de base parlamentària per estudiar el concert econòmic com a reclamació davant de Madrid. El president d'ERC ha remarcat que com més grups i sectors de la societat se sumin a la comissió, 'més posició de força hi haurà' a Catalunya, però ha subratllat que el primer objectiu del grup ha de ser informar la ciutadania, explicar amb transparència quina és la situació de 'discriminació 'que pateix. 'La gent de Catalunya ha de saber què paguen les famílies, què paguen les empreses i què es retorna, i quin és el greuge comparatiu amb altres territoris. No per rebolcar-nos en el greuge, sinó per saber', ha argumentat.

Mas ha coincidit amb Puigcercós que la suma és molt important, i ha aprofitat per fer una crida perquè la resta de grups parlamentaris formin part de la comissió per fer 'pinya tots plegats' davant de Madrid. Això sí, ha indicat que 'la suma és bona però sempre i quan no ho dilueixi tot', perquè 'si s'ha de sumar per no fer res, no cal sumar'.

El president de la Generalitat ha remarcat que es tracta de plantejar un projecte 'ambiciós' per reforçar també les polítiques de l'Estat del benestar a Catalunya. Ha reconegut que la negociació serà 'molt complicada', perquè s'estarà parlant de 'matèria altament sensible', però ho ha reivindicat com una 'gran necessitat de país'.

La primera resposta a la crida de Mas ha arribat durant la mateixa sessió de control. La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, en els últims instants de la seva intervenció, ha anunciat que participarà en aquesta comissió, tot i remarcar que no és ara una qüestió prioritària.

Camacho ha lamentat que el Govern ho 'fiï tot al pacte fiscal', i ha assenyalat que el millor pacte fiscal és 'més catalans treballant, més catalans cotitzant i menys persones a l'atur'. 'No vull repartir pobresa, vull repartir riquesa', ha argumentat.

Tot i això, ha indicat que el PPC actuarà 'amb sentit constructiu' i, tot i que creu que la prioritat del Govern hauria de ser crear ocupació i no el pacte fiscal, s'ha compromès a participar en la comissió. 'No és la solució, però sí ens comprometem a parlar-ne', ha dit.

La líder popular ha criticat que el Govern i el seu president només respongui amb 'generalitats' quan se li demana que actuï contra la crisi, i li ha reclamat fets, propostes concretes, polítiques econòmiques, fiscals i laborals. 'Vostè ara és president i hauria de respondre amb la precisió que se li demana després de dos mesos', s'ha queixat Camacho, que ha apuntat que hi ha 40.000 persones més a l'atur des que Mas és president, amb 665 persones que perden la seva ocupació cada dia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema