10 de març de 2011
10.03.2011
Nova Rumasa

Ruiz-Mateos reconeix que va enganyar als inversors

"Els temps no estan per invertir, sinó per recollir...", indica una de les cartes remeses al Santander

09.03.2011 | 11:39

La família Ruiz-Mateos va lliurar ahir a la premsa la correspondència creuada que va mantenir durant anys amb diversos responsables del Banco Santander i de la qual es desprèn que va enganyar els inversors que van adquirir pagarés de Nova Rumasa.

"Els temps no estan per invertir, sinó per recollir... de vegades és bo fer veure de cara a sostenir un clima de confiança i seguretat davant dels nostres proveïdors i clients", indica una de les missives trameses a l'entitat financera presidida per Emilio Botín.

La mateixa carta assenyala que "molta de la publicitat i comentaris que de tant en tant surten als mitjans de comunicació, sobre inversions i llocs de treball, forma part del 'màrqueting' de cara a l'opinió pública".

Aquest dimarts, José María Ruiz-Mateos fill ha assegurat que estan preparant un concurs de creditors per a dos o tres companyies del grup, de les que no va voler precisar si Clesa i Dhul figuren entre elles, per evitar les accions d'execució que ara mateix s'estan produint als jutjats.

El conseller delegat de Nova Rumasa va anunciar a més que el grup interposarà una querella contra el president del Banco Santander, Emilio Botín, i l'entitat que dirigeix per creure que no hi ha motiu perquè "de la nit al dia se'ns talli una línia de crèdit que des de fa 15 anys s'estava complint".

Ha apuntat que la situació actual de preconcurs en què es troben una trentena de les seves companyies les protegeix que altres creditors instin el concurs, però no paralitza cap acció d'execució per part dels creditors.

A més, ha destacat que, per evitar aquestes accions d'execució i facilitar la venda d'actius o d'empreses, o l'entrada d'accionistes interessats, es presentarà el concurs voluntari de dos o tres companyies del grup.

D'aquesta manera s'evitaria que qualsevol creditor sol·licités el procediment de reversió de les transaccions realitzades amb anterioritat al concurs de creditors.

José María Ruiz-Mateos fill va insistir que havien rebut ofertes per gairebé totes les companyies, el mateix dia en què Efeagro va informar que el fons d'inversió nord-americà Oaktree no entrarà a Nova Rumasa.

En aquest sentit, va subratllar, a preguntes dels periodistes, que la família "ho contempla tot", fins i tot la venda de l'equip de futbol Rayo Vallecano.

En relació a l'activitat de les empreses industrials, va defensar que no estan paralitzades, que algunes treballen al 100%, altres al 80% i altres, al 20%.

Ruiz-Mateos fill va voler donar seguretat als inversors en detallar que els diners captats amb els pagarés van entrar a la caixa de les companyies corresponents i se li ha donat el destí per al qual anava dirigit.

Segons ha explicat, aquesta entrada de capital "no ha anat tota a comprar empreses, sinó que s'ha destinat a altres capítols com l'I+D".


Querella contra Botín

D'altra banda, l'advocat Marcos García Montes serà qui portarà la querella anunciada per José María Ruiz-Mateos fill contra Botín i el Banco Santander, segons han anunciat aquesta tarda José María i Alfonso Ruiz-Mateos costat de l'advocat de Nova Rumasa, Joaquín YVANCOS .

El conseller delegat de Nova Rumasa va relacionar la retallada de la meitat de la línia de finançament per part del Banco Santander i Banesto, que ascendia a 400 milions d'euros, amb l'arxiu del cas de les "cessions de crèdit".

En concret, va destacar que la relació amb el Banco Santander es va iniciar el 1993, quan el seu pare va retirar l'acusació particular en el cas de les "cessions de crèdit", moment en què "el banc va concedir a Nova Rumasa un crèdit per valor de 7.000 milions de pessetes".

Va afegir que la relació amb Banco Santander es talla a partir de 2009, de manera coincident amb l'arxiu de les cessions de crèdit.

Segons Ruiz-Mateos fill, el Banc Santander "els va obligar a vendre actius, fonamentalment solars, i aquests es van haver de realitzar gairebé a un 50% del seu valor".

Nueva Rumasa ha anunciat la creació d'una plataforma internacional de perjudicats per Banco Santander i per l'entitat Morenés & Botín.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades