11 de març de 2011
11.03.2011
2012-2020

Nou pla d'energia davant la "improvisació" de Madrid

Artur Mas tindrà un any per consensuar-lo amb els sectors implicats de l´executiu espanyol

08.03.2011 | 20:08

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha encarregat aquest dimarts al conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, que lideri els treballs per elaborar un pla d'energia 2012-2020. Ho ha anunciat el portaveu del Govern, Francesc Homs, en roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu. Homs ha aprofitat per contraposar l'any gairebé que tindrà el Govern per preparar aquest pla i consensuar-lo amb els sectors implicats amb la 'improvisació' de l'executiu espanyol, 'que davant de quatre notícies, s'ha afanyat a fer veure que presentava tot un pla d'urgència per a l'estalvi energètic que ha deixat bona part de la ciutadania estupefacte'.
Homs ha explicat que ja existeix un pla d'energia 2006-2015, revisat l'any 2009, però el Govern ha considerat que, 'donades les circumstàncies i el context' actual, val la pena plantejar-se amb força un nou pla que situï les bases per a un model energètic entre el 2012 i el 2020.

El Govern pot treballar durant aquest any per enllestir el nou pla sabent que ja existeix un de vigent. El treball de redacció es podrà fer així 'd'una manera serena, pausada, tranquil€la i ferma', i ho farà sobre la base de quatre eixos: garantia i qualitat de subministrament; menys dependència externa en la mesura que sigui possible; eficiència i estalvi, i sostenibilitat del model energètic.

El també secretari general de Presidència ha volgut fer el contrast entre l'actitud del Govern, que ha plantejat aquest pla 'amb tranquil€litat, de forma pausada, sense presses però sense descans, tenint un 2011 sencer per fixar les bases', amb la 'improvisació' que ha mostrat l'executiu espanyol, 'que davant de quatre notícies s'ha afanyat a fer veure que presentava tot un pla d'urgència per a l'estalvi energètic que ha deixat bona part de la ciutadania estupefacte'.

Ha indicat que aquest era un compromís inclòs en el programa electoral de CiU, i es planteja ara no amb voluntat de contrarestar l'actitud de l'Estat, però sí que es posen de manifest, ha dit, que hi ha 'dues maneres de funcionar i dues sensibilitats': la que va actuant 'a cops' amb pujades de les tarifes elèctriques incloses i la que aposta per donar un 'marge de temps raonable' per tractar un tema 'estratègic' com és l'energia.

'En una cosa com l'energia no es pot improvisar', s'ha queixat Homs, que ha apostat per donar-se el temps suficient per fer un bon pla i buscar els màxims consens possibles.

Homs no ha volgut concretar els continguts d'aquest pla, però sí que ha apuntat que l'energia nuclear forma part de la pròpia producció de Catalunya, i no hi ha un horitzó de tancament immediat.

D'altra banda, en preguntar-li per la MAT, ha indicat que un pla d'energia amb horitzó 2020 no pot ignorar la interconnexió energètica, perquè ja existeix en termes de gas i petroli. 'La qüestió és com i de quina manera, i això s'ha de veure en aquest pla', ha dit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook