11 de març de 2011
11.03.2011
Reforma financera

Quatre entitats catalanes no arriben al mínim de solvència

Els sistema financer espanyol necessita una injecció de 15.152 milions per complir amb Basilea III

10.03.2011 | 18:54

CatalunyaCaixa, Unnim i les fusions on hi participen Caixa Penedès i Caixa Laietana (Mare Nostrum i Bankia) no assoleixen el mínim de solvència del 10% de capital bàsic que exigeix el l'Estat a les caixes. Segons ha publicat aquest dijous el Banc d'Espanya, el capital bàsic de CatalunyaCaixa es queda en el 6,5%, mentre que Unnim arriba al 6,7%. Bakia assoleix el 7,1% de capital propi i Mare Nostrum, el 8,4%. L'informe constata que 'la Caixa' compleix amb la solvència del 8% que li exigeix el nou decret de les caixes a les entitats que es transformin en banc. El supervisor ha advertit que el sistema financer espanyol necessita 15.152 milions per arribar als criteris de solvència que marca el Banc d'Espanya.

Dotze entitats estatals no arriben als mínims de solvència que exigeix el decret de recapitalització que ha aprovat el Congrés dels Diputats aquest mateix dijous. Segons el Banc d'Espanya, les úniques catalanes que acompleixen els requisits de l'Estat són Banc Sabadell i 'la Caixa'. El capital propi d'ambdues supera el 8% que exigeix la normativa a les entitats que tenen almenys un 20% de títols col·locats entre tercers i menys d'un 20% de finançament majorista, característiques pròpies de la majoria de bancs.

Tot i que encara és una caixa d'estalvis, 'la Caixa' ja ha iniciat el procés per transformar-se en banc. Tal com va anunciar a finals de gener, el grup financer té previst traspassar el negoci financer i les participacions a Telefónica i Repsol a Criteria, que es convertirà en CaixaBank. Segons la pròpia entitat, després de l'operació el banc arribarà a una solvència del 10,9%.

Per contra, les altres dues grans entitats catalanes, CatalunyaCaixa i Unnim, no assoleixen el mínim del 10% del solvència que se'ls exigeix (tenen menys d'un 20% de títols col·locats entre tercers i més d'un 20% de finançament majorista). El capital propi de CatalunyaCaixa es queda en el 6,5% i, per arribar al 10%, necessitaria una recapitalització per valor de 1.818 milions, segons el supervisor bancari. L'entitat que dirigeix Adolf Todó també ha anunciat que iniciarà una transformació en banc, tot i que encara no ha concretat com portarà a terme el procés. En la presentació de resultats relatius a 2010, que es va celebrar fa unes setmanes, el director general de l'entitat va avançar que CatalunayCaixa necessitaria entre 1.500 i 1.700 milions per assolir un 'core capital' del 10%.

Per la seva banda, Unnim, que va anunciar la seva conversió en banc el mes de gener, assoleix un capital bàsic del 6,7%. L'informe del Banc d'Espanya constata que entitat resultat de la fusió entre Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu necessitaria 568 milions per recapitalitzar-se i assolir el mínim de solvència que se li exigeix. Segons van explicar els responsables de l'entitat, Unnim preveu donar entrada en el seu capital a inversors privats, que podrien arribar a controlar fins al 30% de l'entitat.

El capital propi de Bankia, el banc on hi participa Caixa Laietana, es queda en el 7,1%. L'entitat és la que necessita més capital per assolir la solvència que marca Basilea III, segons el Banc d'Espanya. La xifra arriba als 5.775 milions d'euros. No obstant això, en cas que Bankia acabi sortint a borsa, tal i com va acordar el seu consell d'administració, hauria d'arribar a una ràtio de solvència del 8% i, per fer-ho, necessitaria només 1.795 milions.

Mare Nostrum, l'entitat on hi participa Caixa Penedès, té un capital propi del 8,4%, segons el Banc d'Espanya, que ha determinat que necessitaria 637 milions per assolir el 10%. Si es confirma la sortida a borsa del grup financer, tal i com es va acordar en el consell d'administració del passat 28 de febrer, Mare Nostrum arribaria al mínim de solvència que se li exigiria (el 8%). El supervisor bancari espanyol ha advertit, no obstant això, que en l'oferta pública de venda, l'entitat haurà de col·locar almenys el 20% del seu capital.

Resta d'entitats

A més de les caixes i fusions on participen entitats catalanes que no han passat el llistó exigit pel decret-llei, hi ha altres grups de la resta de l'Estat i filials de bans estrangers que tampoc han assolit els mínims de solvència. Bankinter s'ha quedat en un 6,9% de capital bàsic, Barclays Bank en el 5,2%, Deutsche Bank en un 6,4% i Bankpyme en un 6%, tenint en compte que tots aquests bancs havien d'assolir el 8%. En canvi, les caixes Cívica, amb un 8,1% i Base, amb un 8,2%, no han arribat al 10% de capital bàsic, que exigeix el decret-llei per les seves característiques.

Necessitats de capital del sistema

La necessitat de recapitalització d'aquestes caixes i bancs suma una xifra de 15.152 milions d'euros, el Banc d'Espanya. Aquesta dada és, de moment, inferior als 20.000 milions que vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, va anunciar que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) invertiria com a màxim en la recapitalització del sistema financer. La dada també està molt per sota dels entre 40.000 i 50.000 milions d'euros que l'agència de qualificació Moody's ha previst avui mateix que necessitarien els bancs i caixes espanyols i que ha provocat la rebaixa del ràting del deute públic de l'Estat.

Les entitats que han d'incrementar el seu 'core capital' disposen ara de quinze dies hàbils per a presentar al Banc d'Espanya la seva estratègia i calendari de compliment dels nous requisits de capitalització. En aquesta declaració d'intencions hi hauran de constar les mesures concretes que les entitats aplicaran abans del 30 de setembre de 2011, termini que el supervisor ha donat a bancs i caixes per iniciar aquests tràmits.

El límit de 15.152 milions està subjecte a variacions ja que algunes entitats ja han anunciat que contemplen com a primera opció la captació de fons d'inversors per donar-los entrada a un mínim del 20% del seu capital. Tal i com explica el Banc d'Espanya en el seu comunicat, en la mesura que aquestes entitats puguin captar inversors per sobre d'aquest límit, se'ls aplicaria el ratio del 8% de solvència mínima i, per tant, variarà l'import total de capital addicional necessari que hauria d'injectar l'Estat.

Les entitats també tenen l'opció de vendre actius propis en cartera, participacions estratègiques o patrimoni immoble com sucursals i reduir així la necessitat d'obtenir nous recursos propis. D'altra banda, hi ha altres entitats, que compleixen amb els mínims exigits pel decret de caixes, que han anunciat la seva intenció de realitzar emissions en els mercats borsaris, de manera que el capital que finalment s'injecti al sistema financer espanyol es pot veure incrementat.

En qualsevol cas, el FROB està compromès a finançar el capital necessari a les entitats que ho sol·licitin, ja sigui com a primera o segona opció, per a complementar o substituir el recurs a capital privat. Des de la seva creació el juny de 2009, el FROB ja ha aportat al sistema fons per un valor d'11.559 milions d'euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema